Consumatorii vulnerabili de energie pot solicita de la stat, potrivit Legii 226/2021, ce se aplică din această săptămână, bani pentru acoperirea cheltuielilor cu încălzirea locuinței și un supliment financiar lunar pentru energie. Acum, autoritățile au conceput și publicat un ghid ce vine în sprijinul celor ce vor să ceară ajutoarele amintite. Mai exact, ghidul apărut joi prezintă pașii ce trebuie parcurși pentru completarea formularelor electronice necesare solicitării banilor de la stat.
Printr-un
comunicat de presă publicat joi pe site-ul propriu, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) anunță lansarea unui ghid destinat persoanelor ce vor să beneficieze de ajutorul pentru încălzire și de suplimentul pentru energie.
Concret, în ghidul ANPIS este explicat
modul în care trebuie completate actele necesare solicitării ajutoarelor financiare, respectiv
cererea și declarația pe propria răspundere, în format electronic.
Potrivit Legii 226/2021, ce
se aplică din această săptămână, persoanele cu venituri mici, în principal, pot primi mai multe ajutoare bănești, printre care
ajutorul pentru încălzire, destinat sezonului rece, și
ajutorul suplimentar pentru consumul de energie, ce se acordă pe toată perioada anului.
Ajutorul pentru încălzire
se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, documente ce trebuie depuse, individual sau prin asociaţiile de proprietari/ locatari, la primăria din localitate.
De asemenea, pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure trebuie să depună tot la primăria de care aparțin aceleași acte ca-n cazul ajutorului de încălzire. Documentele se pot transmite și online, prin intermediul cererii/ declarației pe propria răspundere, în format pdf.
Pentru a putea cere ajutoarele, de principiu, cei interesați trebuie să aibă un venit mediu net lunar de
cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de
2.053 de lei, în cazul persoanei singure.
Ajutorul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței (care poate fi centralizată, pe gaze naturale, electricitate sau combustibili solizi și/sau petrolieri), pe perioada sezonului rece, adică timp de cinci luni (1 noiembrie - 31 martie), în timp ce suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.
Mai multe detalii despre ajutoarele destinate consumatorilor vulnerabili de energie, inclusiv valorile acestora și condițiile de îndeplinit, pot fi găsite în
acest material.
Comentarii articol (2)