Această majorare a salariului trebuie să fie raportată și în Revisal, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul procedurii ei, potrivit HG 905/2017. Asta înseamnă că angajatorii vor avea răgaz până pe 31 ianuarie 2022 să facă această raportare.
2. Cei care lucrează de Crăciun trebuie recompensați. Prima și a doua zi de Crăciun (25 și 26 decembrie) sunt zile libere legale, totuși, pentru că ele pică sâmbătă și duminică, obligații de recompensare vor exista doar pentru salariații care lucrează atunci. Cei care beneficiază de repausul săptămânal în cursul weekend-ului nu vor primi nimic în plus.
Recompensarea celor care lucrează în zilele de Crăciun se face fie cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, fie cu un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru orele lucrate în această perioadă. Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.
3. Zile libere plătite părinților pentru școala online nu se acordă pe perioada vacanței de iarnă. Conform structurii anului școlar 2021-2022, în perioada 24 decembrie 2021 - 2 ianuarie 2022 este vacanță de iarnă, iar prevederile OUG 110/2021 nu se aplică pe perioada vacanțelor școlare, astfel că părinți nu pot avea liber pe baza acestui act normativ pentru a-și supraveghea copiii și să fie plătiți în acest timp.
4. Tichetele sau cadourile de până în 150 lei acordate salariaților de sărbători nu sunt impozitate sau taxate cu contribuțiile obligatorii. Același tratament îl au și cadourile de Crăciun în limita a 150 lei oferite de angajatori pentru fiecare copil minor al salariatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același firmă. Pentru tot ce depășește 150 lei/persoană, se datorează 10% impozit pe venit și contribuțiile sociale de sănătate și pensii. Aceste cadouri reprezintă un avantaj și pentru angajator, nu doar pentru salariați, deoarece acestea reprezintă cheltuieli sociale și au o deductibilitate limitată, respectiv de 5% din totalul cheltuielilor cu salariile personalului, aplicabil doar în cazul plătitorilor de impozit pe profit.
5. Ziua de 21 decembrie este ultima zi pentru declararea taxelor salariale. Decembrie este o lună scurtă din punct de vedere fiscal, astfel că toate declarațiile trebuie depuse până pe 21 decembrie, în schimbul zilei de 25, ca în restul celorlalte luni ale anului.
Aceeași dată este importantă și pentru angajatorii care au solicitat decontarea indemnizației de șomaj tehnic pentru luna octombrie, deoarece declararea taxelor pentru aceste indemnizații din octombrie se face prin formularul 112, tot până pe 21 decembrie.
Important! Dacă autoritățile nu intervin, decembrie este ultima lună pentru care se vor mai putea cere bani de la stat pentru șomajul tehnic. Efectiv, cererile de decontare se vor transmite în ianuarie, iar taxele pentru indemnizațiile primite pentru luna decembrie se plătesc în februarie.
6. Finalul anului reprezintă data-limită până când angajatorii trebuie să stabilească programările pentru concediile de odihnă ale salariaților din 2022. Codul muncii prevede că salariații își pot lua concediile de odihnă dintr-un an în baza programărilor stabilite de angajator până la finele anului anterior. Însă nu scrie și că programările sunt obligatorii pentru companii. Prin programările colective (adică cu toți salariații) se pot stabili perioade de concediu de minimum trei luni, pe categorii de personal sau locuri de muncă, potrivit Codului. Prin programarea individuală (adică cu fiecare salariat în parte) se poate stabili ori data efectuării concediului de odihnă, ori perioada în care se poate efectua concediul de odihnă (o perioadă de maximum trei luni).
7. Obligațiile referitoare la măsurile împotriva COVID-19 sunt în continuare aplicabile. Deși nu a fost încă adoptată hotărârea de Guvern care va decide prelungirea stării de alertă care expiră pe 8 decembrie, experiența ultimelor luni arată că măsurile de prevenire vor fi, cel puțin, menținute. Astfel, la momentul actual, în vigoare sunt valabile următoarele:
- purtarea măștii la locul de muncă, indiferent de câți sunt vaccinați;
- obligația ca cel puțin jumătate din angajați să fie în telemuncă sau la munca la domiciliu, dacă domeniul de activitate permite, sau decalarea programului pentru angajatorii cu peste 50 de angajați;
- organizarea activității la locul de muncă trebuie să țină cont și de gradul de vaccinare a angajaților la acel loc de muncă și de numărul celor care s-au vindecat și pentru care nu au trecut încă 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- triajul pentru personalul angajat și pentru terți;
- dezinfectarea spațiilor de lucru, asigurarea unor culoare speciale de acces și circulație în incintă, pentru evitarea aglomerației ș.a.m.d.
9. Dacă vrea să acorde beneficii pentru vacanță salariaților, firmele au la îndemână trei moduri în care o pot face, după cum ne-a explicat recent Monica Țariuc, Director Global Employer Services, Deloitte România:
- situația în care se acordă vouchere de vacanță în limita stabilită de lege;
- situația în care angajatorul decontează cheltuielile pentru angajat și membrii familiei în condițiile și limitele impuse de lege (un câștig mediu brut pe an – 5.380 lei pentru anul 2021);
- situația în care angajatorul acordă o primă de vacanță în afara situațiilor prevăzute mai sus.