Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Raed Arafat consideră „foarte probabilă” o creștere a cazurilor după sărbători și explică în ce caz se va reveni la restricții mai dureRaed Arafat spune că ridicarea unor restricții în prezent nu înseamnă „relaxări”, ci doar niște „ajustări” la situația epidemiologică din România, menite să aducă un echilibru inclusiv în plan economic, dar nu exclude niciun scenariu, inclusiv revenirea la școala online, după sărbători, când este „foarte probabil” să avem o creștere a cazurilor de COVID.
„Luăm ideea unui val 5 la modul foarte serios”, a spus șeful DSU, care a detaliat, joi seara, la Digi24, în ce condiții se va reveni la măsuri suplimentare.
„E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere. Acuma, cum va fi această creștere, ce va impune această creștere... Dacă vedem că începe o creștere care impune niște măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, cu Ministerul Sănătății, cu INSP-ul pentru aceste măsuri.Dacă vedem că situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta, dar aici trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătății după ce analizează situația și vede rata de creștere, viteza de creștere, rata de infectare, sunt mai mulți indici la care se uită epidemiologii pentru a putea spune că situația se îndreaptă către ceva mai grav, care necesită măsuri imediate, sau situația este sub control”, a explicat Raed Arafat.
Raport îngrijorător. După doi ani de luptă cu COVID-19, lumea tot nu e pregătită pentru o viitoare pandemie. Pe ce loc e RomâniaLa doi ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea rămâne „periculos de nepregătită” pentru următoarea pandemie, potrivit unui nou raport citat de New York Times.
Indexul de securitate globală a sănătății pentru 2021, publicat miercuri, clasifică 195 de țări în funcție de capacitatea lor de a răspunde la epidemii și pandemii. Versiunea anterioară a indexului, publicată cu doar câteva luni înainte de depistarea primelor cazuri de COVID-19, spunea că nicio țară nu este pregătită pentru o astfel de criză.
În mare parte, lumea nu este mai bine pregătită nici astăzi, conform raportului pe 2021, publicat de Nuclear Threat Initiative, un grup nonprofit de securitate globală, și Centrul pentru Securitatea Sănătății de la Universitatea Johns Hopkins.
Ursula von der Leyen: UE va aloca 1,5 miliarde de euro pentru a promova drepturile omului și democrația la nivel globalUniunea Europeană lansează programul „Europa Globală pentru Drepturile Omului și Democrație”. Acest program în valoare de 1,5 miliarde de euro, se va derula în perioada 2021-2027 și va intensifica sprijinul UE pentru promovarea și protejarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale, a democrației și a statului de drept, a activității organizațiilor societății civile și a apărătorilor drepturilor omului din întreaga lume.
Programul va promova și proteja universalitatea drepturilor omului, va consolida statul de drept și răspunderea pentru încălcările și abuzurile asupra drepturilor omului.
De asemenea, va apăra exercitarea deplină și efectivă a libertăților fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare, sprijinind jurnalismul și mass-media independente, valorificarea oportunităților și contracararea riscurilor asociate cu noile tehnologii digitale.
Comentarii articol (0)