În domeniul activităților independente, inclusiv ale profesioniștilor, principalele schimbări ale anului au legătură cu ajutoarele date de stat în contextul pandemiei de coronavirus. Dar nu numai.
1. Din ianuarie 2022, reguli noi pentru interacțiunea dintre titularii de PFA și Fisc. Adică titularul unui PFA va interacționa, atât la înregistrarea formei juridice, cât și pe parcursul desfășurării activității economice, cu autoritățile fiscale din raza teritorială unde își are domiciliul ca persoană fizică. Noile reguli sunt prinse într-un ordin recent al Fiscului, cu aplicabilitate din prima zi din 2022.
2. Guvernul a luat, Guvernul a dat: Persoanele fizice pot accesa din nou o indemnizație de pandemie dacă au activitatea întreruptă. După ce indemnizația de pandemie pentru activitatea întreruptă a persoanelor fizice, prevăzută de OUG 30/2020, a expirat la
1 iulie 2021, Guvernul a reintrodus-o prin OUG 111/2021 începând cu octombrie 2021 și până la 31 decembrie 2021 (
măsura se dorea a fi activă și în prima parte a anului 2022, dar Guvernul n-a oficializat până acum ordonanța cu măsura de prelungire). Însă, în paralel, persoanele fizice pot accesa în continuare indemnizația de pandemie pentru activitate redusă (OUG 132/2020).
3. Cei care au încasat în 2021 indemnizații de pandemie de la stat trebuie să declare și achite taxele aferente în 2022. În anul 2021, profesioniștii au putut încasa trei tipuri diferite de indemnizații de pandemie, dintre care doar două sunt accesibile în prezent (le-am amintit mai sus). Astfel, pentru aceste indemnizații încasate în 2021, profesioniștii trebuie să declare prin formularul 212 și să achite la stat, până în mai 2022, taxele aferente (impozit, contribuții la pensii și sănătate).
4. Mai nou, Fiscul stabilește din oficiu taxele pe indemnizațiile de pandemie pentru cei care au evitat declararea și plata. Impozitul și
contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate, aferente veniturilor obținute din indemnizațiile de pandemie pentru întreruperea sau reducerea activității, se pot stabili, mai nou, din oficiu, de către autorități, dacă beneficiarii acestora nu le-au declarat la timp prin intermediul declarației unice.
5. În ianuarie 2022 crește plafonul ce obligă la plata contribuțiilor pentru pensii și sănătate, pentru venituri independente. PFA-urile datorează la stat contribuția la pensii și contribuția la sănătate în situația în care estimează sau obțin efectiv venituri ce ating un plafon de 12 salarii minime brute pe țară. Astfel, creșterea salariului minim brut pe țară din ianuarie 2022 va mări inclusiv acel plafon ce impune plata CAS și CASS. Atenție: Veniturile din indemnizațiile de pandemie se calculează separat.
6. Cei asigurați în alte state UE, care obțin venituri în România, pot cere direct online scutirea de contribuția la sănătate. Persoanele care sunt asigurate la sănătate în alte state ale Uniunii Europene și care obțin în România venituri pentru care datorează contribuția la sănătate sunt scutite de la plata acesteia. Scutirea se poate solicita, conform unor modificări recente, direct online prin formularul 603. Anterior, aceste persoane trebuiau să depună declarația în format tipărit.
7. Persoanele fizice care au activități profesionale pot cere reducerea facturilor la furnizorii de energie. PFA-urile și
profesioniștii pot beneficia în sezonul rece de facturi mai mici la gaze naturale și electricitate. Pentru a accesa facilitatea pentru consumul din perioada noiembrie 2021 - martie 2022, solicitările deja pot fi depuse.
Bonus: Declarația unică precompletată și un site pentru găsirea de finanțări. În afară de noutățile legislative, mai merită amintit că Fiscul a început în 2021 introducerea de formulare precompletate, primul fiind chiar
declarația unică. De asemenea, este bine de știut că există, mai nou, și
un site al statului pe care PFA-urile pot găsi finanțări nerambursabile.
Comentarii articol (0)