În acest an au apărut mai multe noutăți legate de circulația rutieră. Printre altele, au devenit aplicabile regulile circulației cu trotinetele electrice, a apărut posibilitatea, cel puțin la nivel teoretic, ca șoferii să afle, la cerere, tot istoricul sancțiunilor primite de-a lungul timpului și s-au mai parcurs o serie de pași pentru operaționalizarea contului unic destinat plății amenzilor rutiere.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
1. Șoferii vor putea afla tot istoricul sancțiunilor rutiere primite. Mai exact, după ce, în octombrie, au apărut mai multe schimbări la Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier, șoferii au posibilitatea teoretică (deocamdată) să afle atât numărul punctelor de penalizare aplicate de polițiști, cât și istoricul altor sancțiuni rutiere primite. Pentru a se aplica efectiv măsura e nevoie de apariția unor reguli clare privind comunicarea istoricului sancțiunilor rutiere.
2. Regulile privind trotinetele electrice, inclusiv unele amenzi, sunt aplicabile acum. La mai mult de un an de la apariția regulilor privind circulația și dotarea trotinetelor electrice, în octombrie a fost oficializată o hotărâre prin care se face operaționalizarea ordonanței care a introdus aceste reguli și, implicit, aplicarea efectivă a lor. Regulile circulației trotinetelor electrice au apărut la începutul lui 2020.
3. Contul unic pentru plata amenzilor rutiere, mai aproape de operaționalizare. Șoferii amendați contravențional pentru încălcarea regulilor de circulație ar fi trebuit să poată plăti amenzile rutiere primite într-un cont unic încă din 2019. Astfel, cei sancționați ar fi trebuit să poată achita amenzile în orice localitate din țară, în baza unui cod unic al procesului-verbal. La începutul lunii au fost stabilite anumite detalii tehnice legate de contul unic pentru plata amenzilor rutiere, astfel încât acesta să devină operațional în curând.
4. Pietonii ce-și folosesc telefonul în timpul traversării străzii nu vor fi amendați, așa cum se propusese în cursul anului. Cei ce obișnuiesc să traverseze strada în timp ce utilizează telefonul mobil sau ascultă muzică în căști la un nivel sonor mare, astfel nefiind atenți la ce se întâmplă în jurul lor, ar fi trebuit să poată fi sancționați cu amenzi de peste 400 de lei, odată cu oficializarea, în octombrie, a unor modificări la regulamentul de aplicare a Codului rutier, dar, în hotărârea apărută atunci în acest sens, măsura din proiect nu se mai regăsește.
5. RAR va spune Fiscului cine cumpără mașini la mâna a doua din UE, pentru a preveni fraudele cu TVA. Atât persoanele fizice , cât și cele juridice care cumpără mașini second hand din Uniunea Europeană sunt cele obligate, mai nou, să se prezinte la Registrul Auto Român (RAR) pentru formalitățile legale necesare. În plus, Fiscul va afla de la RAR informații despre toate persoanele care fac asemenea achiziții, în încercarea de a preveni fraudele cu TVA.
Bonus:Școlile de șoferi nu (mai) depind, pentru a-și menține autorizația, de rata de promovare a elevilor. Școlile de șoferi nu sunt condiționate, în vederea menținerii valabilității autorizației, de atingerea unui procent minim de promovare a elevilor, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor apărut în septembrie. De fapt, chiar dacă această condiționare apărea în legislație, ea n-a fost aplicată niciodată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)