Curtea Europeanã a Drepturilor Omului (CEDO) le-a dat câºtig de cauzã unor foºti angajaþi ai Ministerului Apãrãrii Naþionale (MApN) care au acuzat instituþia unde au lucrat cã le-a reþinut ilegal impozit pentru plãþile compensatorii acordate în momentul pensionãrii anticipate la cerere.
În cazul Stângaciu ºi Tudor vs România, CEDO a hotãrât, joi, cã statul român trebuie sã le returneze celor doi sumele considerate în mod greºit ca fiind impozit, plus 1.000 de euro pentru fiecare dintre reclamanþi, cu titlu de daune morale.
Reclamanþii au fost pensionaþi anticipat la cerere, în mai ºi respectiv în martie 2000, beneficiind de plãþi compensatorii ºi ajutoare calculate în conformitate cu prevederile O.G. nr. 7/1998 ºi ale Legii nr. 138/1999. Reclamanþii au susþinut în faþa Curþii cã, deºi conform acestor acte normative, ar fi trebuit sã primeascã plãþi compensatorii ºi ajutoare neimpozabile, calculate prin raportare la solda lunarã brutã, Ministerul Apãrãrii Naþionale a reþinut impozit pentru sumele acordate acestora.
Cei doi au câºtigat procesul deschis împotriva MApN, atât la instanþa de fond, cât ºi la cea de recurs, ministerul fiind obligat prin hotãrâre judecãtoreascã sã le plãteascã sumele reþinute, incorect, drept impozit. Ulterior efectuãrii plãþii de cãtre MApN, procurorul general a formulat recurs în anulare la Curtea Supremã de Justiþie.
Recursul în anulare a fost admis cu motivarea cã prevederile relevante din O.G. nr. 7/1998 ºi Legea nr. 138/1999 fuseserã abrogate prin O.G. nr. 73/1999, în vigoare la momentul disponibilizãrii reclamanþilor. Curtea Supremã a obligat reclamanþii sã restituie sumele primite.
Curtea Europeanã a constatat o încãlcare a art. 1 (dreptul de proprietate) din Primul Protocol Adiþional la Convenþie, datoratã ingerinþei disproporþionate în dreptul reclamanþilor de a se bucura de sumele reþinute cu titlu de impozit, ingerinþã constând în desfiinþarea, pe calea recursului în anulare, a hotãrârilor definitive ºi irevocabile în favoarea lor.
Guvernul României a fost obligat la plata sumelor pe care reclamanþii le-au restituit deja ca urmare a admiterii recursului în anulare precum ºi la plata sumei de 1000 euro, cu titlu de daune morale, cãtre fiecare dintre reclamanþi.
Comentarii articol (0)