Completarea acestuia se poate face, mai nou, într-un interval de patru zile, respectiv cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei și în cel mult 24 de ore după acel moment. În cazul necompletării formularului, cei ce intră în țară pot primi amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei.
Apoi, cei amendați pot plăti, în cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de OUG 129/2021, adică vor plăti doar 250 de lei.
Tot în același termen, de 15 zile, cei sancționați pot face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
Totuși, ca excepție de la regulile stabilite de OG 2/2001, contestarea amenzilor pentru necompletarea PLF nu se face la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, ci la “judecătoria în a cărei circumscripție își are sediul direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București emitentă a procesului-verbal”.
Tocmai pentru că există o regulă specială pentru contestarea amenzilor în legătură cu formularul PLF, datele pe care trebuie să le conțină procesul-verbal de constatare și aplicare a contravenției nu sunt identice cu cele stabilite de OG 2/2001.
Mai exact, în procesul-verbal primit pentru necompletarea formularului PLF nu apare locul în care a fost săvârșită fapta, dar trebuie să apară, în mod obligatoriu:
- data la care este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
- numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei și orei;
- indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
- posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
- termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.
După înregistrarea plângerii, judecătoria fixează un termen de judecată, care nu poate depăși 30 de zile, și dispune citarea contravenientului sau, după caz, a persoanei care a făcut plângerea, a organului care a aplicat sancțiunea sau a martorilor.
Pentru plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a unei contravenții, deci și pentru necompletarea documentului de intrare în țară, trebuie plătită taxă judiciară de timbru.
Plângerea ce se depune la judecătorie pentru contestarea amenzilor date în legătură cu formularul PLF nu are un model anume, dar trebuie să conțină, cel puțin, informații despre cel ce o formulează, despre procesul-verbal pe care-l contestă, valoarea amenzii, motivele plângerii, data și semnătura.
Pentru că, în practică, implementarea formularului PLF a adus neplăceri și amenzi multora dintre cei ce au intrat în țară în ultima perioadă, parlamentarii au propus recent ca amenzile date pentru necompletarea lui să fie anulate, iar banii plătiți deja să fie restituiți.
Comentarii articol (21)