Tarifele pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (polițele RCA) vor fi plafonate pentru șase luni, conform unui proiect de HG pus azi în dezbatere la Ministerul Finanțelor. Măsura se va aplica atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
ACTUALIZARE (01.06.2022): Până la urmă, autoritățile s-au răzgândit și n-au mai plafonat tarifele RCA. __________
Proiectul de HG trebuie doar adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Acesta va stabili, mai precis, tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie RCA pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.
Tarifele maxime respective se vor aplica numai în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a proiectului, astfel că nu vor afecta polițele RCA deja încheiate până la acel moment. „Având în vedere faptul că asigurările RCA sunt obligatorii, comisioanele de distribuție se limitează la maximum 5% din prima brută încasată”, scrie în document.
Foarte important este că tarifele maxime se vor stabili pentru clasa de bonus-malus B0, astfel că ele vor putea fi mai mari în cazul șoferilor care au antecedente rutiere: „Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.”
Asigurătorii care vor depăși tarifele maxime stabilite de Guvern vor risca amenzi de până la 50.000 lei, dar și sancțiuni complementare.
Practic, Guvernul se folosește de o „portiță” din Legea concurenței care-i permite să intervină pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor: „Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.”
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de HG trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)