Guvernul vrea să intervină pe piața asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) și să plafoneze tarifele polițelor. Însă important de subliniat este că măsura va viza exclusiv contractele anuale nou-încheiate în perioada de plafonare.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
ACTUALIZARE (01.06.2022): Până la urmă, autoritățile s-au răzgândit și n-au mai plafonat tarifele RCA. __________
Plafonarea tarifelor RCA, pregătită de Guvern prin proiect de HG la inițiativa Ministerului Finanțelor, va viza exclusiv contractele anuale nou-încheiate în perioada de plafonare (de către persoanele fizice și juridice).
„Tarifele de primă maxime (...) se aplică de către societățile de asigurare RCA pentru o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor anuale încheiate după intrarea în vigoare a prezentei hotărâri”, prevede, mai precis, proiectul de HG apărut recent în dezbatere.
Cu alte cuvinte, plafonarea nu va afecta în niciun fel polițele RCA deja încheiate până în ziua anterioară intrării în vigoare a proiectului. Intrarea în vigoare se va produce la zece zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial.
Deși plafonarea tarifelor pentru polițele RCA este prevăzută să se aplice timp de doar șase luni, mecanismul pe care-l va accesa Executivul permite prelungirea măsurii.
Conform Legii concurenței, plafonarea inițială dată prin HG poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni. Însă acest lucru va fi posibil numai „cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”.
Mecanismul la care mă refer este unul pentru situații excepționale, când Executivul poate să intervină pentru a combate creșterea excesivă a prețurilor. În cazul de față, creșterea tarifelor RCA a fost cauzată de ieșirea de pe piață a asigurătorului City Insurance.
„Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora”, scrie în actul normativ citat.
Plafonarea tarifelor RCA, spun cei din Ministerul Finanțelor, va ajuta la stabilizarea pieței asigurărilor auto după falimentul City Insurance: „Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări și poate contribui la o mai bună funcționare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asigurați ai societății de asigurare-reasigurare City Insurance este absorbit în piață.”
Atenție! Proiectul de HG se va aplica după ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)