Prin urmare, contractul individual de muncă, ce va fi încheiat cu un serviciu public specializat pentru protecția copilului, va putea avea o perioadă nedeterminată. În prezent, valabilitatea contractului individual de muncă depinde de cea a atestatului, acesta fiind valabil timp de trei ani, după cum apare în HG nr. 679/2003.
Totodată, conform reglementărilor actuale, contractul individual de muncă al asistenului maternal poate fi suspendat sau chiar încheiat în funcție de diferite situații, inclusiv în acele cazuri în care acesta nu deține în îngrijire un copil.
În consecință, acest lucru duce la încetarea plății salariului, lăsând asistentul maternal fără venituri, ceea ce contravine prevederilor incluse în Codul muncii, conform cărora salariatul trebuie să beneficieze de plata unei indemnizații pe durata de reducere sau întrerupere a muncii, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază.
Astfel, în urma modificărilor propuse, statutul asistentului maternal va cuprinde și referiri la plata unei indemnizații, precum și la prelungirea valabilității atestatului: „În perioada în care, din motive ce nu țin de voința acestuia, asistentul maternal nu are în plasament sau în încredințare copii și nu desfășoară activitate în condițiile atestatului valabil, acesta beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii al angajatorului, care nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, iar durata de valabilitate a atestatului se prelungește corespunzător”.
Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist persoanele care:
- au capacitate deplina de exercițiu;
- prin comportamentul lor în societate, starea sănătății și profilul lor psihologic, prezintă garanții pentru îndeplinirea corecta a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi;
- au în folosință o locuinta care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igiena, educație și odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament sau în încredințare;
- au urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecția copilului sau organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.
Comentarii articol (1)