1 martie
Relaționarea cu Fiscul se mută online. De la 1 martie, firmele, PFA-urile și profesioniștii vor fi obligați să aibă un cont în Spațiul Privat Virtual (sau, pe scurt, SPV) pentru a mai putea relaționa cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, deci inclusiv pentru a depune declarații fiscale. Asta înseamnă că transmiterea de documente în format tipărit va fi ignorată de instituție. În același timp, instituțiile și autoritățile publice trebuie să se înscrie în PatrimVen, nu în SPV.Reincriminarea neplății impozitelor și contribuțiilor reținute la sursă. Tot de la 1 martie se aplică reincriminarea neplății, în maximum 60 de zile de la scadența legală, a impozitelor și contribuțiilor reținute la sursă. Iată cele mai importante aspecte legate de această chestiune.
Termenul declarației de inactivitate pentru 2021. Companiile care n-au avut activitate de la înființare și până la sfârșitul anului 2021 trebuie să depună o declarație specială până pe 1 martie. Mai precis, declarația de inactivitate pentru anul 2021 trebuie depusă la unitățile Ministerului Finanțelor în locul situațiilor financiare anuale.
8 martie
Ultima zi de stare de alertă. 8 martie este prevăzută, cel puțin momentan, să fie ultima zi a stării de alertă. Deși în ultimele săptămâni s-au intensificat discuțiile în spațiul public despre ridicarea stării de alertă, șansele ca acest lucru să se întâmple chiar din 9 martie par să se fi redus, pentru că autoritățile trebuie să analizeze mai întâi care ar fi efectele concrete, conform vicepremierului Kelemen Hunor, citat de agenția de presă News.ro. În orice caz, sunt șanse mari să vedem măcar o relaxare a restricțiilor începând cu 9 martie.14 martie
Începe autorecenzarea online. Din această zi începe perioada în care persoanele fizice din România se pot autorecenza online în cadrul Recensământului populației și locuințelor din 2021. Salariații care se autorecenzează pot cere o zi liberă plătită de la angajator.25 martie
Repere pentru plătitorii de impozit pe profit. În mod normal, până la această dată ar trebui declarat și plătit impozitul pe profit pentru anul 2021 și ar trebui pregătit, de către marii contribuabili, dosarul prețurilor de transfer. Totuși, având în vedere facilitățile fiscale pentru recapitalizare din OUG 153/2020, Guvernul a stabilit un termen temporar amânat în data de 25 iunie, acesta vizând ambele obligații indicate. Însă regula nu se aplică obligației de depunere a declarației cu sponsorizările făcute în 2021 de plătitorii de impozit pe profit, care trebuie depusă, ca de obicei, până la 25 martie.31 martie
Ajutoarele pentru facturile reduse la gaze naturale și energie electrică se aplică, teoretic, până la 31 martie, însă autoritățile au anunțat recent că urmează să le prelungească până în primăvara anului 2023.Activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale se mută. Activitatea de soluționare a contestațiilor fiscale va fi preluată de Ministerul Finanțelor, de la Fisc, până la termenul-limită din 31 martie. Sau cel puțin așa a confirmat recent Mirela Călugăreanu, președintele Fiscului. Reamintim că reorganizarea Fiscului implică, de asemenea, trecerea vămilor și a activității de soluții fiscale individuale anticipate la minister, însă în aceste cazuri nu avem termene-limită concrete.
Prima tranșă pentru impozitele locale. Firmele și persoanele fizice trebuie să-și achite prima tranșă a impozitelor locale pe clădiri, terenuri și mijloace de transport până la 31 martie. Cei care achită integral impozitele beneficiază de bonificații din partea autorităților locale.
Ultima lună pentru anumite ajutoare pentru angajatori. Martie este ultima lună pentru care se mai pot cere două ajutoare de stat importante - subvenționarea șomajului tehnic la suspendarea activității din cauza coronavirusului și acordarea indemnizației pentru profesioniștii cu activitate întreruptă. Solicitările pentru martie se vor face efectiv în aprilie.
Schimbarea regimului de impozitare. Schimbarea sistemului de impozitare al companiei se face, de principiu, acolo unde acest lucru este necesar conform legislației fiscale, până la data de 31 martie. Singura excepție este atunci când trecerea se face de la impozit micro la impozit pe profit, pentru că termenul de schimbare a sistemului de impozitare intervine mult mai rapid.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).