Deja ne-am obișnuit cu câte o creștere a salariului minim la fiecare început de an. Odată crescut acest salariu, prin hotărâre de Guvern, toți cei care la finele anului trecut erau plătiți cu minimul pe economie a trebuit să fie trecuți de la 1 ianuarie la noul salariu.
Firmele sunt obligate prin lege să plătească angajații cu minimul pe economie, iar asta înseamnă că la un program normal, full-time, de opt ore pe zi, un angajat nu poate primi mai puțin decât prevede legea la acest moment. Procedând altfel, firmele riscă amenzi de la inspectorii de muncă.
În acest context, trebuie subliniat că minimul pe economie nu poate fi „completat”, „ajustat” sau atins cu alte beneficii extrasalariale. De pildă, unele firme aleg să încalce litera legii și să ofere angajaților tichete de masă de valoarea necesară pentru a atinge minimul pe economie. Așa cum explica un specialist în acest material recent, tichetele de masă trebuie clar disociate de salariul de bază, întrucât tichetele sunt beneficii extrasalariale, ele nefăcând parte din cuantumul salarial pe care trebuie să-l primească angajații, cel înscris în contractul de muncă. De asemenea, ipoteza unui salariu minim sub minimul impus la nivel național, prin hotărârile de Guvern care au stabilit, în fiecare an, valoarea acestuia, nu este permisă de legislația muncii.
Ca atare, practica angajatorilor care acordă tichete de masă pentru a ajunge la valoarea salariului minim este contrară legii și poate fi sancționată cu amezi între 300 și 2.000 de lei.