ACCES PREMIUM
De ce premium?
Angajatorii nu pot trece banii pentru cheltuielile de telemuncă în adeverința veniturilor pentru indemnizația de CCC
Atunci când completează adeverința privind veniturile realizate de salariata sau salariatul care vrea să intre în concediul de creștere a copilului (CCC), document ce va sta la baza calculului indemnizației de CCC, angajatorul nu poate trece banii de telemuncă, dacă aceștia au fost acordați în limita a 400 lei, conform prevederilor Codului fiscal, deoarece aceste venituri nu sunt supuse impozitului pe venit.
Articolul continuă mai jos
De la finele anului 2020, angajatorii pot acorda salariaților aflați în telemuncă o sumă de bani pentru susținerea cheltuielilor cu electricitate, încălzire, apă sau abonament de date, în limita a 400 lei pe lună, sumă corespunzătoare numărului de zile din lună pentru activitatea de telemuncă, sumă de bani care se încadrează în veniturile neimpozabile din Codul fiscal.
Pentru a afla dacă aceste sume sunt luate în calcul pentru baza indemnizației de CCC, am trimis o solicitare Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
"Din coroborarea prevederilor art. 76, alin. (4), litera w din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu dispozițiile art. 2, alin. 1 din Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, beneficiază de concediul pentru creșterea copilului persoanele care înregistrează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal", potrivit răspunsului transmis de ANPIS la solicitarea redacției noastre.
Asta înseamnă că banii de telemuncă sunt venituri neimpozabile și astfel nu se pun la calculul indemnizației de CCC. Angajatorii, atunci când vor completa adeverința-tip privind veniturile realizate în ultimele 24 de luni anterioare datei nașterii copilului cerută de direcțiile județene de asistență socială pentru salariații care vor să intre în CCC, nu vor putea trece la venitul net sumele acordate pentru telemuncă.
Situația este similară ca în cazul tichetelor de masă și a celor cadou, acordate cu ocazii speciale și în limita deductibilității fiscale.În acest context, reamintim că este esențial pentru angajatori
să explice salariaților care este regimul fiscal al banilor pentru telemuncă pentru a nu fi considerați de ultimii drept o mărire salarială care, de fapt, nu se regăsește în documentele de muncă și nici nu le va aduce alte beneficii, cum ar fi o indemnizație de CCC mai mare sau posibilitatea de a accesa un credit bancar mai mare.
Pe de altă parte, specialiștii recomandă că sumele pentru telemuncă să nu fie trecute în contractele de telemuncă, ci doar să fie prevăzută posibilitatea acordării lor și a condițiilor, iar detalierile să se regăsească la nivelul regulamentului intern. Acest lucru este benefic deoarece orice modificare făcută de angajator asupra cuantumurilor lor poate fi făcută fără a mai fi nevoie de acordul angajaților.
„Soluția pe care am găsit-o pentru a putea împăca ambele legi (cea fiscală și cea a muncii - n.red.), ar fi să fie prevăzut în contractul de muncă faptul că o parte dintre cheltuieli vor fi suportate de angajator și cuantumul va putea fi modificat periodic prin regulamentul intern. În contractul de muncă, fiind unul consensual, orice modificare va trebui negociată și agreată cu angajatul. Ce mă fac dacă nu mai vreau să-i dau 300 de lei, ci 400 sau invers și angajatul nu e de acord? Nu mai pot să modific contractul, dar această clauză trebuie să fie în contract. Ideal ar fi ca suma să nu fie în contract, ci doar posibilitatea. Cel mai bine ar fi să am o anexă la regulamentul intern în care să reglementez cum se acordă, iar în actul adițional să ai trimitere către regulamentul intern”, au explicat, în cadrul unei
conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema noutăților în materia relațiilor de muncă,
Anca Iulia Zegrean, Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, și Ruxandra Jianu, Partener Taxe, ambele în cadrul Biriș Goran SPARL.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.