După eliminarea stării de alertă, restricțiile ce au venit odată cu ea au fost eliminate. Printre altele, au dispărut restricțiile privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, spectacole, cursuri de instruire, conferințe sau alte tipuri de întruniri, ceea ce înseamnă că se poate relua și organizarea ședințelor de bloc.
Pe toată perioada în care s-a aplicat starea de alertă, autoritățile au impus, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, o serie de restricții ce vizau, printre altele, și organizarea sau desfășurarea unor întruniri, adică și a adunărilor asociațiilor de proprietari. O parte dintre aceste restricții erau stabilite de
HG 171/2022.
Acum, că restricțiile stabilite de HG 171/2022 au dispărut, după ce
n-a mai fost prelungită starea de alertă,
se pot organiza și desfășura din nou ședințe de bloc, fără niciun fel de limitare, indiferent dacă ele au loc la interiorul sau în exteriorul unei clădiri.
HG 171/2022 stabilea, de fapt, interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise, dacă nu se respectau anumite reguli, inclusiv reducerea numărului de participanți, în cazul anumitor activități, sau purtarea măștii de protecție.
Astfel, au fost interzise mai multe tipuri de întruniri, precum și desfășurarea de reuniuni în spații deschise ori închise, în afara unora prevăzute ca excepții, iar
adunarea generală nu se regăsea printre ele.
De altfel, pe perioada aplicării stării de alertă, adică aproape doi ani, autoritățile n-au stabilit posibilitatea ca acestea să se desfășoare ori reguli speciale pentru ele, ceea ce, teoretic, a dus la imposibilitatea organizării lor.
Potrivit
Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor,
“după constituirea asociației de proprietari va avea loc cel puțin o dată pe an, în primul trimestru, o întrunire a adunării generale a asociației de proprietari”. Adunarea generală este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari.
În plus, Legea asociațiilor de proprietari stabilește că adunările generale ordinare pot fi convocate de
președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv (președintele asociației de proprietari și un număr par de membri) și cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.
Mai multe detalii privind adunările generale ale proprietarilor pot fi găsite în
acest articol.
Comentarii articol (1)