ACCES PREMIUM
De ce premium?
Procedura de încadrare în muncă a ucrainenilor și declarația pe propria răspundere pentru dovedirea calificărilor, oficializate
Cetățenii veniți din Ucraina au posibilitatea, de-acum, de a se angaja mai ușor și de a demonstra competențele și experiența, în lipsa documentelor de atestare, prin intermediul unei declarații pe propria răspundere, potrivit unei proceduri de încadrare în muncă oficializată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). De asemenea, aceste persoane vor putea să își caute un loc de muncă fie cu ajutorul agențiilor județene de ocupare a forței de muncă (AJOFM), fie pe cont propriu.
Articolul continuă mai jos
Ordinul MMSS nr. 301/2022, publicat joi în Monitorul Oficial, prevede că cetățenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina vor putea, pe baza actului de identitate, a pașaportului sau a altui document care atestă identitatea, dacă doresc să se încadreze în muncă și nu au documentele necesare pentru a proba calificarea profesională sau experiența în activitate, să se prezinte la AJOFM-uri pentru a se înregistra.
După înregistrare, persoanele vor avea acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de
Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana interesată va completa, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, o declarație pe propria răspundere, așa cum a fost ea stabilită în ordinul MMSS, prin care va da detalii despre datele personale și de contact, studiile absolvite, calificările deținute, limbile cunoscute și locurile de muncă deținute anterior.
Declarația va fi disponibilă și în limba ucraineană, potrivit ordinului MMSS, însă a fost publicat doar varianta în limba română.
"După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de aceasta și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator", se mai menționează în ordinul ministerului. Interviul sau proba de lucru va fi efectuată la angajatorul pentru care s-a primit dispoziția de repartizare.
Dacă cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile AJOFM-urilor, acesta completează declarația pe propria răspundere, împreună cu angajatorul la care urmează să se angajeze.
Aceste reguli nu se aplică celor care vor să activeze, independent sau salariat, în profesii medicale, cea de arhitect sau o serie de profesii reglementate din România.Prin intermediului
OUG 20/2022, oficializată la începutul acestei săptămâni,
Guvernul a decis eliminarea obligației de a prezenta un aviz de angajare pentru cetățenii ucraineni care nu solicită azil pe teritoriul României, iar dreptul de ședere în scop de muncă se acordă fără obligația obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajarea în muncă.
Așa cum se menționa în OUG 20, încadrarea în muncă se va face potrivit prevederilor Codului muncii legate de
verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale celui care solicită angajarea și în condițiile prevăzute pentru
perioada de probă a unui contract de muncă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.