Ordinul ministrului muncii nr. 1938/2024 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial, înlocuind astfel vechea procedură de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni, aplicabilă deja de doi ani. Deși noua procedură nu aduce schimbări majore, aceasta are un limbaj mai clar și o formă mai elaborată a formularului-tip privind declarația pe propria răspundere.
Cetățenii ucraineni refugiați în România au posibilitatea de a ocupa un loc de muncă mai ușor, fără acte/documente care să ateste competențele, experiența profesională, sau studiile absolvite de aceștia, doar pe baza completării unei declarații pe propria răspundere.
Astfel, persoanele doritoare pot să se prezinte la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) pentru consiliere și sprijin în vederea găsirii unui job potrivit competențelor declarate de aceștia. Primul pas este înregistrarea la AJOFM. Pentru a se înregistra, persoanele interesate vor trebui să prezinte un act de identitate, pașaport, sau orice alt document care să ateste identitatea.
După înregistrare, cetățenii ucraineni vor beneficia de ”acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forţei de muncă”, inclusiv de servicii de informare și consiliere profesională. În cadrul acestor servicii, cu sprijinul unui consilier de orientare în carieră, persoana solicitantă va completa declarația pe propria răspundere.
Declarația presupune completarea de către solicitant a mai multor secțiuni ce includ date personale, inclusiv informații privind studiile absolvite, calificările obținute, experiența în muncă, starea de sănătate și limbile străine vorbite. Mai mult, solicitantul va trebui să declare și că nu are antecedente penale.
În continuare, procedura prevede că solicitantul va fi mediat în muncă, ”pe un loc de muncă vacant, care corespunde calificărilor și experienței declarate de persoană, și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator”, urmând susținerea interviului sau a probei de angajare.
Dacă un cetățean ucrainean dorește să contacteze angajatorul pe cont propriu, fără intermedierea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, ”acesta completează declarația pe propria răspundere prevăzută la art.4, împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze”.
În ambele cazuri prezentate mai sus, declarația pe propria răspundere va sta la baza încheierii contractului de muncă.