„Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară:
a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare”, prevede HG 1028. Dacă rezultatele acestui control arată necesar, lucrătorii trebuie să beneficieze apoi de un examen oftalmologic.
Mai mult decât atât, dacă din examenul oftalmologic rezultă necesar, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecţie speciale, care să corespundă activităţii respective. Tocmai sensul acestui termen a făcut obiectul discuțiilor de la CJUE, pe care le vom rezuma mai jos.
Niciuna dintre măsurile acestea nu trebuie să implice costuri financiare pentru lucrători, stabilește art. 15 din HG nr. 1028/2006. Așadar, atât controalele, cât și ochelarii de vedere reprezintă cheltuieli ce trebuie suportate de angajator.
Decizia CJUE privind o speță de la Cluj
HG-ul de mai sus nu reprezintă altceva decât transpunerea prevederilor unei directive europene. Ca atare, într-o speță ce viza un angajat al statului din județul Cluj, care își desfășura activitatea la monitor, care acuza o puternică deteriorare a vederii sale ca urmare a condițiilor de lucru, cerând astfel un spor salarial ori decontarea cheltuielilor cu ochelarii, în fața tribunalului au fost ridicate următoarele probleme:
- care e interpretarea noțiunii de „aparate de corecție speciale”, prezentă în directiva transpusă prin HG-ul din discuție și
- dacă are vreo relevanță că acele aparate de corecție sunt folosite și în afara locului de muncă.
Alte cerințe din HG 1028
Iluminatul general şi iluminatul local (lămpi de lucru) trebuie să asigure condiţii de iluminat satisfăcătoare şi un contrast corespunzător între ecran şi mediul înconjurător, ţinând seama de tipul de activitate şi de necesităţile vizuale ale utilizatorului.
Strălucirile şi reflexiile supărătoare pe ecran sau pe orice alte echipamente trebuie evitate prin amenajarea locului de muncă şi a postului de lucru în funcţie de amplasarea şi caracteristicile tehnice ale surselor de lumină artificială.
Comentarii articol (6)