- se află în imposibilitatea de a face schimburi comerciale cu operatori economici din Ucraina, Rusia și Belarus, din cauza războiului, și care înregistrează o scădere a încasărilor cu minimum 20% față de încasările din ianuarie 2022 sau față de luna aferentă din 2021, comparativ cu luna pentru care se solicită această indemnizație;
- sunt supuși sancțiunilor internaționale și au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) -ca și exemple recente ar fi reprezentanța din România a Aeroflot și TMK Artrom.
Operatorii economici din Ucraina, Rusia și Belarus pot fi persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități economice cu respectarea legislației din țara de origine, care fabrică, importă, exportă, depozitează, transportă sau comercializează produse ori părți din acestea sau prestează servicii.
Potrivit prevederilor OUG 36/2022, suma maximă care poate fi cerută pe lună pentru fiecare angajat căruia i s-a suspendat contractul de muncă din inițiativa angajatorului este de 4.571 lei, respectiv 75% din câștigul salarial mediu brut din 2022. Totuși, această este suma maximă, actul normativ prevede că angajatorul va deconta maximum 75% din salariul de bază al locului de muncă. Dacă salariul angajatului este mai mic de 4.571 lei, indemnizația va fi decontată în întregime de stat, însă dacă salariul depășește această sumă, statul nu va oferi mai mult de atât.
Documentele necesare pentru solicitarea acestui ajutor de stat ce are ca dată limită 31 decembrie 2022 vor fi:
- cerere semnată și datată de reprezentantul legal;
- o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că se încadrează pe situațiile prevăzute de OUG;
- balanța de venituri și cheltuieli aferente lunii pentru care se solicită indemnizația;
- copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice în domeniul sancțiunilor internaționale, emis de ANAF, dacă este cazul;
- lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.
Nu beneficiază de acest ajutor instituțiile/ autoritățile publice și angajatorii care, la data solicitării, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau au activitățile suspendate/aflate sub restricții din alte motive decât cele prevăzute de acest OUG.
Comentarii articol (0)