ACCES GRATUIT
UPDATE: E oficial: Persoanele cu handicap vor primi anual bani de la stat pentru terapia de recuperare
Persoanele cu handicap vor putea primi, probabil din aprilie 2023, bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist, după cum reiese dintr-o lege ce se aplică de azi. Pentru a se putea aplica efectiv măsura, autoritățile trebuie să emită, în următoarele trei luni, metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor.
Articolul continuă mai jos
Măsurile se regăsesc în
Legea 7/2023 privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi şi aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării, apărută vineri în Monitorul Oficial și care se aplică de azi.
Metodologia de acordare, utilizare și decontare a tichetelor va trebui aprobată, prin ordin comun al ministrului sănătății și a celui al muncii, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, adică până pe
9 aprilie 2023. Acest lucru înseamnă, în cel mai optimist scenariu și dacă Guvernul stabilește valoarea tichetului, că abia din aprilie vor putea fi acordate aceste beneficii.
Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede acum că persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat. Tichetele vor putea fi folosite pentru recuperare sau reabilitate prin terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.
Aceste tichete se vor acorda la recomandarea medicului de familie sau a celui specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.
Valoarea tichetelor va fi stabilită și actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, și va fi suportată integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate de care aparține persoana cu handicap sau din fonduri externe nerambursabile.
Acest lucru este necesar, spuneau inițiatorii măsurii, pentru operaționalizarea unei prevederi deja existente în această Lege a drepturilor persoanelor cu handicap, respectiv cea care obligă autoritățile publice să dezvolte programe care să includă și să recunoască sportul ca mijloc de recuperare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (38)