Evidențierea orelor de muncă este un aspect al telemuncii de care firmele ar trebui să fie în mod special atente acum, când telemunca se desfășoară în termenii părților, cum s-ar spune, nu pentru că e stare de alertă și avem un act normativ care obligă sau indică telemunca drept opțiune din rațiuni epidemiologice.
Ne amintim că la telemuncă, reglementată prin Legea nr. 81/2018, e obligatoriu ca în contractul de muncă să scrie cum se face pontajul: "În cazul activității de telemuncă, contractul individual de muncă conține (...) următoarele: (...) e) modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat".
Util: Ce riscă angajatorii dacă falsifică evidența muncii sau dacă pontează incorect orele suplimentare ale salariațilorDiscuția de față este însă despre ceva mai mult de atât. Telemuncă e și dacă angajatul lucrează numai de acasă, și dacă mai vine din când în când la muncă. Angajatul în telemuncă este, fără dar și poate, mult mai flexibil adesea în organizarea sarcinilor sale de lucru decât alți angajați; așadar, dacă proiectul la care lucrează îi permite, el poate lucra orele de muncă din contract cum consideră de cuviință, inclusiv să lucreze noaptea. Iar înțelegerea dintre părți poate să fie atât de bună în practică și principiul bunei-credințe să funcționeze „la maximum”. Doar că pentru inspectorii de muncă s-ar putea ca înțelegerile acestea să nu fie suficiente. E destul de ușor de observat că, de exemplu, în cazul telesalariaților, depășirea normei și acumularea de ore suplimentare e foarte ușor de făcut (aceasta fiind, de altfel, așa cum se subliniază și în discuțiile de resurse umane și de sănătate a muncii, principala problemă a muncii de acasă).
„La nivelul angajatorului, există, practic, înțelegere și colaborare, dar, la polul opus, se uită că angajatorul are niște obligații, cum sunt acestea ce țin de evidențierea orelor de muncă. Ar fi foarte important să se stabilească niște metode foarte clare prin care să se evidențieze, iar, nu în ultimul rând, e foarte important ca partea documentară să reflecte realitatea: ai program inegal/individualizat de muncă, fișele de pontaj, indiferent de forma în care sunt ținute, să-l reflecte, nu să avem acte cu faimoasele «8 ore; 8 ore...»”, a explicat Anca Iulia Zegrean, partener și coordonatorul practicii de dreptul muncii Biriș Goran SPARL, în cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro cu tema „Reorganizarea relațiilor de muncă post-pandemie, în contextul ridicării stării de alertă”.
Util: Aspecte practice privind evidența timpului de lucru
Așa cum e scrisă acum Legea telemuncii, sublinia specialista în cadrul recentei conferințe, munca în sistemul hibrid, așa cum ne-am tot referit în ultima perioadă la combinarea muncii de acasă cu cea de la birou, este deja acoperită de Legea telemuncii: „Modul concret însă în care se lucrează la nivelul unei unități este agreat de părți”. De pildă, în cazul celor care lucrează preponderent de acasă, dar mai vin, din când în când, la birou pentru diverse ședințe, proiecte, sarcini ș.a.m.d., angajatorii pot să prevadă în acordul respectiv un procent din timp pentru munca de la birou, aceasta fiind o opțiune pentru cei cărora le este greu să stabilească dinainte sau să definească în mod precis care vor fi zilele și orele când vor veni angajații la birou.
Comentarii articol (0)