Telemunca înseamnă că „salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor”.
Legea nu impune ca telemunca să reprezinte munca exclusiv de acasă sau să existe alternativa muncii la birou, cu perioadele de prezență la sediu stabilite mai mult sau mai puțin detaliat. Telemunca înglobează oricum ideea de muncă în sistem hibrid (o discuție mai largă pe această temă, inclusiv despre pontaje și acordarea sumelor de bani cu regim fiscal preferențial s-a purtat în cadrul acestei conferințe organizate de avocatnet.ro în luna mai).
În forma inițială a Legii telemuncii, Parlamentul stabilise ca telesalariatul să lucreze cel puțin o zi pe lună din altă locație decât de la sediul angajatorului. Cu alte cuvinte, ideea de muncă în sistem hibrid rezulta implicit din condiția de la articolul 1 din lege. În 2021, Guvernul a modificat definiția telemuncii și a scos această condiție a minimului de o zi. Asta și pentru că, la vremea respectivă, dezideratul era să se lucreze numai de acasă, dacă era posibil, în toate zilele lucrătoare din lună, din cauza pandemiei.
Acum, în textul de lege citat mai sus scrie doar de desfășurarea activității în mod regulat din altă locație, iar ceva mai jos, unde sunt trecute precizările necesare în oricare contract de telemuncă, „perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator”. Ca atare, munca în sistem hibrid (când acasă, când la birou) e perfectă agreată și reglementată de lege. Cât privește această perioadă ori zile de activitate de la un loc de muncă organizat de angajator, tocmai din cauză că adesea nu poate fi stabilit cu precizie, dinainte, specialiștii recomandă utilizarea unei politici interne, la care, practic, în contractele de telemuncă doar se face trimitere.
În concluzie, ca o expresie a dreptului angajatorului de a-și organiza unitatea cum consideră, telemunca poate însemna și munca de acasă, și munca de la birou, în funcție de necesități, asta însemnând inclusiv ca, prin acorduri cu angajații, firmele să revină la munca exclusiv de la birou sau să treacă la loc în telemuncă, 100% de acasă. Important e ca firma să poată produce dovezile pe care să le arate inspectorilor că și-a îndeplinit toate obligațiile legale (prevederile obligatorii din contracte, în principal).