Suprataxarea contractelor de muncă cu o durată mai mică de opt ore pe zi nu implică pentru salariat niciun fel de tăiere salarială și nicio modificare a contractului din august, deoarece plata contribuțiilor majorate va cădea în grija angajatorului.
Prin
OG 16/2022, Guvernul a stabilit că, din august, pentru contractele de muncă part-time, indiferent că vorbim de o oră pe zi sau șapte ore, contribuțiile la sănătate și pensii nu vor fi plătite ca în prezent la valoarea orelor muncite efectiv, ci raportându-se la salariul minim brut pe economie pentru un contract cu normă întreagă, respectiv 2.550 lei.
Astfel, contribuția la sănătate nu va putea fi mai mică de 255 lei, iar cea pentru pensii, de mai puțin de 638 lei. Totuși, diferența dintre ce plătesc în prezent salariații part-time și aceste valori va trebui suportată și plătită de către angajator. Obligația este prevăzută, în mod expres, în OG 16:
"În cazul în care contribuţia de asigurări sociale (CAS) calculată (...) este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale stabilită potrivit alin. (56) (cea raportată la salariul minim brut pe țară, n.red.), diferenţa se suportă de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit”. De asemenea, o altă mențiune ce se regăsește în conținutul actului normativ indică faptul că prevederea nou-introdusă se aplică în mod corespunzător și contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Notă: Acest lucru este valabil doar pentru contractele part-time care sunt plătite
cu mai puțin de 2.550 lei brut. În cazul celor care au un salariul de bază mai mare de atât, contribuțiile la sănătate și pensie se raportează la salariul brut din contractul de muncă.
Asta înseamnă că salariatul va rămâne începând cu luna august cu aceeași bani în buzunar. În cazul în care angajatorul vrea să treacă aceste obligații suplimentare în grija salariatului, nu o va putea face legal, deoarece în multe situații s-ar putea ajunge ca salariatul să vină cu bani "de acasă" doar pentru a-și păstra locul de muncă.
Reamintim că, deși contribuțiile la pensii și sănătate cad în grija salariatului, angajatorul este cel care le calculează și le virează la bugetul de stat. Față de aceste prevederi, pentru contractele part-time, potrivit modificărilor aduse de OG 16, diferența dintre contribuția la pensie, de 25%, și cea la sănătate, de 10%, aplicată contractelor de muncă de 1, 2, 4 sau 6 ore și valorile de 638 și 255 lei va fi plătită de angajator, iar sumele se vor duce în "contul" salariatului.
În cazul în care nu li se vor achita contribuțiile la valoarea corectă sau chiar deloc,
nu salariații sunt cei care vor trebui să răspundă în fața legii, ci angajatorul.
Cei care
se tem că vor rămâne fără loc de muncă din cauza acestor contribuții majorate, deoarece angajatorul va decide mai degrabă să înceteze relația de muncă decât să achite bani în plus către stat, ar trebui să verifice dacă se încadrează în excepțiile prevăzute de OG nr. 16/2022, adică acele situații în care NU se va aplica suprataxarea: sunt elevi sau studenți; beneficiază de pensie pentru limită de vârstă; sunt ucenici minori (sub 18 ani); sunt persoane cu dizabilități sau care pot lucra, potrivit legii, mai puțin de 8 ore/zi; salariații care au încheiate mai multe contracte de muncă și remunerația totală depășește nivelul salariului minim brut pe țară.
În cazul în care se încadrează în excepțiile de mai sus, cel mai indicat ar fi să comunice acest aspect angajatorului și relația de muncă va continua în aceleași condiții, angajatorul nefiind obligat să achite niciun leu în plus de la 1 august.
Dacă nu se încadrează pe aceste situații, salariații part-time trebuie să știe că au aceleași drepturi și ca și cei care lucrează întregul program de lucru și nu pot fi obligați să accepte o încetare a contractului prin acordul părților și nici să demisioneze.
În situația în care consideră că au fost concediați nelegal, salariații se pot adresa instanței competente – tribunalul în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința – în termen de 45 de zile de la data luării la cunoștință de măsura dispusă.
Comentarii articol (20)