ACCES GRATUIT
Veniturile care nu pot fi urmărite pentru datorii
Datoriile acumulate de persoanele fizice pot duce la instituirea unor popriri pe veniturile acestora. Codul de procedură civilă prevede că veniturile salariale, cele primite periodic sau pensiile de stat pot fi urmărite, adică supuse executării silite, în anumite limite, însă sunt anumite venituri de care executorii nu se pot atinge.
Articolul continuă mai jos
Salariile, veniturile sau sumele primite periodic, pensiile de stat pot fi urmărite pentru datorii în următoarele limite:
- în proporție de jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
- până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
De altfel, există și o limită privind popririle salariale care pot fi instituite. Mai exact, dacă sumele din veniturile din muncă sunt mai mici decât salariul minim net (nu brut) pe economie, pot fi urmărite doar jumătate din ele. Însă dacă salariul net este mai mic decât salariul minim net pe economie, de exemplu, cum se întâmplă
în cazul majorității angajaților part-time, acesta nu va putea face obiectul unei popriri.
Același Cod de procedură civilă stabilește care sunt și
veniturile care nu pot fi urmărite, respectiv:
- alocațiile de stat;
- indemnizațiile pentru copii;
- ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav;
- ajutoarele de maternitate;
- ajutoarele de deces;
- bursele de studii acordate de stat;
- orice alte indemnizații cu destinație specială.
Aici ar mai merita menționat faptul că
tichetele de masă, cele
cadou, precum și banii pentru telemuncă (cei maximum 400 lei acordați celor care lucrează de acasă) nu pot fi popriți.
Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă, ne-a explicat că există o serie de venituri care pot fi urmărite în cazul în care sumele sunt datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel:
"Și în acest caz este prevăzută o limită, respectiv jumătate din aceste venituri, iar în toate situațiile este interzisă renunțarea la aceste limite sau urmărirea și executarea cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de Codul de procedură civilă, sancțiunea fiind nulitatea de drept", a detaliat consilierul juridic.
În cazul în care datoriile nu se încadrează în categoria obligației de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor prin moarte sau vătămări, cele trei tipuri de venituri de mai sus nu pot fi urmărite.
Citește și: Ce bunuri nu pot fi executate silit
Citește mai mult despre
executare silita,
executare silita venituri salariale,
poprire salariu,
limita poprire
Specialiști citați în acest articol
Dan Năstase
Consilier juridic specializat în relații de muncă
Consilier juridic încă din 2003, specializat în relații de muncă, securitate și sănătate în muncă, drept comercial, înființarea, autorizarea și funcționarea personelor juridice, contabilitate financiar-fiscală, drept administrativ, migrația forței de muncă, fiind totodată membru în cadrul Comitetului consultativ pentru securitate și sănătate la locul de muncă CE 2025-2028.
Principalele surse de informare folosite
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (9)