Din start, perioada de probă e una, internshipul e alta - internshipul are chiar o lege proprie, Legea 176/2018, pe când perioada de probă e pe scurt reglementată în Codul muncii.
Perioada de probă (contract de muncă) îi ajută pe angajator și pe angajat să vadă în ce măsură acesta din urmă se potrivește jobului pentru care a fost contractat sau în ce măsură acestuia din urmă i se potrivește noul loc de muncă, în ce măsură poate îndeplini atribuțiile din fișa postului, dacă îi convine colectivul, remunerația ș.a.m.d.. Cea mai frecventă greșeală pe care o fac firmele e să considere că perioada de probă nu reprezintă, în sine, o relație de muncă, considerând că perioada de probă nu e parte din contractul de muncă (perioada de probă este, oricum, opțională, putând avea un contract de muncă și fără o perioadă de probă) și că angajatul nu are dreptul la remunerație și respectarea tuturor drepturile pe care le are un angajat obișnuit.
Angajatorii care supun candidații la o perioadă de probă fără a avea un contract de muncă înregistrat, chiar și dacă este vorba doar de câteva zile, riscă amenzi usturătoare - de 20.000 de lei, întrucât asta echivalează cu munca la negru.
Bine de știut: Verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale poate include și proba de lucru. Angajatorii nu se pot folosi de pretextul probei de lucru pentru a chema candidatul mai multe zile la rând pentru verificarea aptitudinilor, deoarece, în acest caz, vorbim tot de muncă nedeclarată.
Internul (contract de internship) este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională și care semnează, potrivit Legii nr. 176/2018, un contract cu organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) - entitatea care lucrează cu interni fără contract riscă altfel amenzi și de 20.000 de lei. Ca durată a unui contract de internship, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total. Legea nr. 176/2018 stabilește că internul trebuie să primească o indemnizație (asimilată veniturilor salariale din perspectiva plății impozitului), de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, proporțională cu timpul efectiv lucrat. Iar cei care nu-și plătesc internii riscă amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
Doar comparând cele de mai sus ne putem face o idee despre faptul că o persoană nu ar putea să fie un intern în perioada de probă, neplătit și fără de contract cu angajatorul/organizația-gazdă. Perioada de probă e deja un contract de muncă; internshipul nu este însă un contract de muncă. Amândoi au în comun faptul că trebuie să fie plătiți și că nu pot lucra nimic pentru firmă fără contract.
Practica firmelor, mai mici sau mai mari, de a „proba” candidați pe o perioadă de timp, fie și de câteva zile, este nelegală, oricum ar pune-o. Pe de o parte, angajatorii greșesc în a considera că internshipul și stagiile de practică sunt una și aceeași chestiune - ceea ce e fals, am explicat aici diferențele între cele două. Internshipul e un contract care vine la pachet cu obligații și pentru o parte, și pentru cealaltă. La fel și perioada de probă, adică acea perioadă de până la trei luni în care firma și angajatul văd dacă se plac sau nu reciproc și în care, în mod excepțional, contractul de muncă se poate termina printr-o simplă notificare, fără preaviz.
Un contract de internship se poate transforma însă într-unul de muncă? Da, tocmai de aceea Legea internshipului conține un stimulent financiar pentru firmele care fac asta - o primă de câte 1.000 de euro pentru fiecare contract de internship devenit contract de muncă pe perioadă nedeterminată (cu același intern care devine angajat, desigur), bani pe care firmele îi pot cere de la stat (prima se acordă o singură dată, nu e ceva recurent pe o perioadă de timp).
Se mai poate pune problema unei perioade de probă în cazul internului devenit angajat? Cu siguranță, Codul muncii neavând niciun impediment în acest sens, nici Legea internshipului. Doar că angajatorul nu va mai beneficia de stimulent de la stat dacă relația de muncă se termină în perioada de probă pentru că de oferirea stimulentului atârnă obligația menținerii raporturilor de muncă timp de un an.