Dosarele pentru autovătămare nu sunt tocmai rarități în traficul din România. Mulți se întreabă de ce s-ar complicat poliția cu niște fapte în care o persoană, practic, și-a produs singură vătămare, un prejudiciu ș.a.m.d., când sunt numeroase alte fapte în trafic ce „scapă” nesancționate.
„Motivul este dat de art. 196 alin. (1) din Codul penal care prevede că dacă fapta de loviri sau alte violențe a fost «săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă».
Prin urmare, dosarul penal se deschide pentru a se face verificările necesare pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni”, potrivit Oanei Velea, avocat partener în cadrul AVA Lawyers.
Dezavantajul aici e că se poate ajunge la reținerea permisului de conducere: „Dacă se dispune și suspendarea dreptului de a conduce, în funcție de cazul concret, persoanei i se va elibera o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.
Dovada înlocuitoare cu drept de circulație se eliberează pentru 15 zile. Ulterior, se poate dispune prelungirea dreptului de circulație cu câte cel mult 30 de zile de către procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, de către instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei”.
Cât privește consecințele acestui dosar pentru cel urmărit, trebuie știut că, de cele mai multe ori, se dispune clasarea, iar asta înseamnă zero consecințe pentru persoana în cauză. Raporturile sale de muncă, de pildă, nu ar trebui să fie afectate de existența acestui dosar, întrucât doar o condamnare definitivă la o pedeapsă cu executare ar putea duce la încetarea contractului.
„În cazul «autovătămării», soluția va fi una de clasare, întemeiată pe art. 16 alin. (1) lit.b) din Codul de procedură penală, întrucât această faptă nu este prevăzută de legea penală. Dacă dosarul se va finaliza cu o soluție de clasare, acest fapt nu se va înscrie în cazierul judiciar al persoanei în cauză”, a completat Oana Velea.
Comentarii articol (1)