ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Mai nou, amenda pentru neacordarea concediului paternal se poate aplica tuturor angajatorilor
După ce se stabilise, pe final de august 2022, că numai angajatorii persoane juridice riscă amendarea când refuză salariaților intrarea în concediul paternal, autoritățile au ajustat legislația pe final de octombrie 2022 astfel încât și angajatorii persoane fizice să poată fi sancționați.
Articolul continuă mai jos
OUG 117/2022 (care a modificat Legea concediului paternal) este actul normativ care a stabilit inițial că angajatorul are
„obligația de a aproba concediul paternal”. Prin urmare,
„nerespectarea de către angajator, în calitate de persoană juridică”, a acestei obligații poate aduce, începând din
29 august 2022, o amendă
între 4.000 și 8.000 de lei.
Practic, formularea folosită de Executiv excludea indirect posibilitatea inspectorilor muncii de a sancționa
persoanele fizice care au calitatea de angajator. Informația a fost confirmată, la acel moment, de consilierul juridic
Dan Năstase:
„Așa cum este precizat, angajatorii care nu sunt persoane juridice pot «scăpa» de sancțiune. În nota de fundamentare a ordonanței nu sunt precizări suplimentare în acest sens. Nici în avizul Consiliului Legislativ și nici în cel al Consiliului Economic și Social nu am găsit observații cu privire la excluderea angajatorilor persoane fizice - iar aici trebuie să includem tot ce nu se încadrează, potrivit legii, în categoria persoanelor juridice, dar pot încheia contracte de muncă sau asimilate.”
Ulterior, Parlamentul a venit cu
Legea 283/2022 (care a modificat Codul muncii), aceasta fiind în vigoare din 22 octombrie 2022. Documentul
introduce sancțiunea amintită mai sus și în Codul muncii, iar acolo formularea vizează toți angajatorii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice.
Prin urmare, coroborând prevederile din Legea concediului paternal și din Codul muncii, rezultă că amenzile între 4.000 și 8.000 de lei pot fi aplicate, din 22 octombrie, inclusiv angajatorilor persoane fizice.
Informații mai multe despre schimbările recente la concediul paternal
pot fi găsite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)