ACCES PREMIUM
De ce premium?
Din 26 noiembrie, trecerea beneficiarilor reali în actul constitutiv al firmelor noi va fi obligatorie
De la finalul lunii noiembrie 2022, trecerea beneficiarilor reali în actul constitutiv al firmelor nou-înființate va deveni obligatorie, conform unei legi recent oficializate, această variantă fiind opțională în prezent. Automat, asta înseamnă că firmele nou-înființate vor scăpa de depunerea declarației inițiale de beneficiar real, însă specialiștii recomandă momentan bifarea ambelor obligații.
Articolul continuă mai jos
În momentul de față,
Legea 129/2019 (cadrul legal al prevenirii și combaterii spălării banilor) prevede la articolul 56 că persoanele juridice își pot îndeplini obligația de declarare a beneficiarilor reali prin
includerea datelor lor direct în actul constitutiv, la momentul înființării. Însă vorbim strict de o posibilitate (o alternativă la depunerea declarației de beneficiar real), nu de o obligație.
Conform
modificărilor ample aduse de
Legea 265/2022, care se vor aplica din
26 noiembrie 2022, societățile vor fi
obligate să includă din start, în actul constitutiv, datele beneficiarilor reali și modalitățile în care se exercită controlul asupra societăților (punctele 6 și 8 ale articolului 129). Deși în noul act normativ se folosește sintagma „după caz” atunci când se indică trecerea beneficiarilor reali în actele constitutive, specialiștii consultați de redacția noastră apreciază că ne aflăm în fața unei obligații.
„Pentru moment, rămâne de văzut modalitatea de aplicare a prevederilor noi introduse de Legea 265/2022, întrucât până la acest moment nu au fost adoptate norme în acest sens, așa cum o prevede însăși legea. Din punctul nostru de vedere, introducerea beneficiarilor reali în actele constitutive devine obligatorie, acesta fiind unul din punctele necesare pentru regularitatea conținutului unui act constitutiv potrivit modificărilor aduse la Legea societăților.Credem că Registrul Comerțului va fi destul de reticent în a accepta acte constitutive fără aceste mențiuni introduse în cuprinsul lor, pe baza interpretării că Legea 129/2019 lasă la latitudinea persoanelor juridice alegerea modalității de reflectare a beneficiarilor reali în cuprinsul documentelor corporative. Trebuie să avem în vedere, totuși, că noile prevederi de la art. 129, pct. 6 și 8 din Legea 265/2022, care modifică însăși Legea societăților, sunt prevederi de drept substanțial care au în vedere înființarea și funcționarea societăților, iar acestea trebuie respectate întocmai”, ne-a explicat
Răzvan Vlad, Partener la NNDKP.
Prin urmare, dacă în prezent o societate poate alege, la înființare, între a depune declarația de beneficiar real și a trece beneficiarii reali direct în actul constitutiv, din 26 noiembrie 2022 va fi obligatorie varianta a doua. Evident, asta înseamnă că
necesitatea declarației inițiale de beneficiar real o să dispară, cel puțin teoretic. Formularul se va depune numai dacă apar modificări ulterioare (în termen de 15 zile de la apariția modificărilor)
sau, pentru unele societăți, anual (în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare).
Totuși, momentan, noile firme ar trebui
să-și declare beneficiarii reali, din prudență, și prin actul constitutiv, și prin declarația specială.
„Intuind, totuși, că noile modificări au în vedere eliminarea sau cel puțin reducerea formalităților în ceea ce privește înregistrările la Registrul Comerțului, pentru prudență, vom recomanda clienților noștri să îndeplinească, cel puțin până la apariția normelor de aplicare ale Legii 265/2022 și până la cristalizarea practicii în fața Registrului Comerțului, ambele cerințe legale, întrucât acestea provin din acte normative distincte”, a recomandat Răzvan Vlad.
Schimbarea adusă de Legea 265/2022
vizează numai firmele care se înființează din 26 noiembrie 2022 în colo. Însă specialistul de la NNDKP spune că
societățile deja existente ar trebui să-și actualizeze actul constitutiv cu prima ocazie:
„Credem că, la apariția oricărei modificări a actului constitutiv, acesta va trebui să reflecte toate cerințele obligatorii impuse de lege, inclusiv o clauză prin care să se identifice beneficiarii reali și modalitatea de exercitare a controlului asupra societății (...).”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.