ACCES PREMIUM
De ce premium?
Angajatul minor devine major în timpul derulării CIM-ului cu normă întreagă. Cum se face trecerea la opt ore pe zi?
Tinerii de până în 18 ani au dreptul să muncească doar 6 ore/zi, 30 de ore/săptămână, acesta fiind considerat programul full-time pe care îl pot avea, conform legislației muncii. Totuși, atunci când tânărul angajat pe vremea când era minor împlinește 18 ani contractul individual de muncă (CIM) al acestuia nu mai este unul cu normă întreagă, ci, prin orele ce se regăsesc în contract, devine unul cu normă parțială. În acest caz, cum trebuie procedat pentru ca respectivul CIM să devină unul cu normă întreagă? Este necesar acordul salariatul pentru modificarea programului de lucru sau este suficientă o decizie de modificare emisă de angajator? Iată răspunsul specialistul.
Articolul continuă mai jos
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, a explicat, pentru redacția noastră, că articolul 112 din Codul muncii are, practic, două ipoteze juridice care se referă la norma întreagă în cazul contractelor de muncă, astfel:
- "(1) Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână.
- (2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână."
"Prima ipoteză din alin. (1) are caracter general, deci aplicabilă oricărui contract de muncă încheiat cu normă întreagă, iar a doua se referă exclusiv la situația salariaților minori și, cu caracter special, reduce norma întreagă de la 8 ore/zi, la 6 ore/zi, până la împlinirea vârstei de 18 ani. În același timp, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părților, însă cu excepția cazurilor în care modificarea este prevăzută de lege, iar în acest caz avem, la împlinirea vârstei de 18 ani, situația prevăzută de Codul muncii la art. 112, alin. (1)", subliniază consilierul juridic.
Mai mult, explică el, dacă luăm în considerare și faptul că părțile au avut în vedere încheierea unui contract cu normă întreagă, însă pentru că în momentul încheierii sale erau incidente regulile privind salariații cu vârsta de până în 18 ani, durata timpului de muncă era limitată la 6 ore/zi, iar salariul acordat era pentru o normă întreagă de 8 ore. Astfel,
"în momentul în care condiția prevăzută de alin. (2) nu mai operează, devin incidente dispozițiile alin. (1)", explică Dan Năstase.
Cum se face modificarea CIM-ului când salariatul minor devine major? "De preferat ar fi ca părțile să constate acest aspect și să încheie un act adițional, ținând cont de principiul bunei-credințe, însă avem în vedere scopul încheierii contractului (prestarea muncii cu normă întreagă) și faptul că modificarea reprezintă, în realitate, alinierea contractului la dispozițiile legale ca urmare a dispariției limitării prevăzute în cazul minorilor. Deci discutăm chiar de posibilitatea de a emite o decizia de modificare privind aplicarea dispozițiilor alin. (1) (norma întreagă = 8 ore pe zi, n.red.) în momentul în care nu mai sunt incidente dispozițiile alin. (2) (salariatul devine major, n.red.), însă ea va fi comunicată salariatului care, la rândul său, ar putea să se adreseze instanței atunci când consideră că este nelegală", afirmă Dan Năstase.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.