ACCES GRATUIT
Cum poate un salariat să conteste decizia de medicina muncii privind aptitudinea sa de a presta activitate
Examenul medical al salariaților nu se face doar la angajare, firma fiind obligată să efectueze și alte examene de acest gen periodic sau la reluarea activității. Există o obligație privind examenele medicale și pentru salariat, care trebuie să participe la ele ori de câte ori se stabilește de către angajator sau chiar de către medicul specialist de medicina muncii. Însă în situația în care, în urma unui examen medical, un salariat nu (mai) este declarat apt de muncă, el are dreptul de a contesta decizia emisă de medicul de medicina muncii.
Articolul continuă mai jos
HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor stabilește cerințele minime pentru supravegherea sănătății lucrătorilor față de riscurile de securitate și sănătate, precum și prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale.
În cadrul acestui act normativ sunt prevăzute aspectele pe care medicul de medicina muncii le verifică în funcție de tipul examenului medical - la angajare, periodic, de adaptare sau la reluarea activității -, dar și procedura prin care un salariat examinat de către medicul specialist de medicina muncii poate contesta rezultatul dat privind aptitudinea medicală, aptitudinea condiționată, inaptitudinea temporară sau permanentă de a presta muncă pentru respectivul angajator.
Astfel, dacă salariatul examinat consideră că decizia emisă de medicul de medicina muncii nu reflectă situația de fapt, poate adresa o contestație direcției de sănătate publică (DSP) județene sau a municipiului București. Această contestație trebuie transmisă în termen de șapte zile lucrătoare de la data primirii fișei de aptitudine în muncă. Un exemplar al acestui document trebuie să fie eliberat angajatorului și unul salariatului, după finalizarea examenului medical.
După depunerea contestației, salariatul va fi convocat de către comisia desemnată de DSP, formată din trei medici specialiști de medicina muncii, în termen de 21 de zile lucrătoare de la data depunerii contestației. Decizia comisiei va fi consemnată într-un proces-verbal, urmând să fie comunicată, în scris, persoanei examinate medical. Concluzia respectivului proces-verbal va fi consemnată în fișa de aptitudine în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
Foarte important de reținut este că, tot HG 355/2007, stabilește că
lucrătorii au acces, la cerere, la toate informațiile referitoare la starea lor de sănătate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)