În tot cuprinsul Legii nr. 376/2022 nu regăsim nicio referire la „lucrători”, ci doar la „salariați”: sumele provenite din bacșiș se distribuie salariaților, operatorii stabilesc prin regulament intern regulile de distribuire către salariați, distribuirea sumelor către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor, sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați sunt încadrate ca venituri din alte surse, impozitul pe venit datorat de salariat ș.a.m.d..
E destul de clar, așadar, că legiuitorul a vrut să se refere doar la salariați, iar nu și la alte categorii de lucrători. Prin urmare, nici un PFA care lucrează singur nu-și poate aplica Legea 376 pentru că nu se poate substitui ideii de salariat - dacă ar avea însă unul, situația ar sta diferit.
Legea nr. 52/2011 (munca zilieră) listează „restaurante - clasa 5610” și „baruri și alte activități de servire a băuturilor - clasa 5630” ca fiind domenii unde e permisă munca zilieră, iar Legea bacșișului vizează fix acele activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor».
Deși operatorii economici cu astfel de activități se pot folosi și uneori sunt nevoiți să recurgă și la munca zilieră, ei trebuie să aplice Legea bacșișului doar în cazul salariaților. Practic, asta înseamnă că salariatul are obligația să aducă banii de bacșiș la angajator, pe când zilierul îi poate băga în buzunar ca până acum.