Natalitatea se prăbușește în România. În noiembrie s-au născut cu aproape două mii mai puțini copii față de luna precedentă din 2022. Asta face ca, în primele 11 luni ale anului trecut, numărul nou-născuților să fie la minimul ultimilor 134 de ani. Deja acest trend s-a accentuat în ultimii trei ani și pe fondul sprijinului redus oferit de stat părinților. Avem un număr mic de creșe și grădinițe. Nici legislația nu încurajează tinerii, în special pe cei cu venituri medii, atrag atenția specialiștii. 0 seconds of 2 minutes, 6 secondsVolume 90%.
În primul an după revoluție, în România s-au născut aproape 315.000 de copii. 32 de ani mai târziu natalitatea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. În primele 11 luni ale anului trecut au fost aduși pe lume aproape 158 de mii de bebeluși.
-Situația financiară, clar.
-E una dintre probleme?
-Clar, da. Pentru tineri da, mare.
-Populația e îmbătrânită, tinerii sunt plecați la muncă în străinătate.
-E un lux în ziua de azi să avem un copil?
-Dacă ne raportăm la prețuri, am zice că da. Per total, haine, hrană, educație, toate sunt cu costuri și nu mici, destul de mari.
Iar în timp ce natalitatea scade simțitor, statul vine cu măsuri controversate. Este vorba despre deducerea acordată recent, în cuantum de 100 de lei, pentru românii care au copii înscriși la o formă de învățământ. După aplicarea impozitelor, părintele rămâne în mână doar cu 10 lei, pentru care trebuie să depună mai multe cereri și adeverințe.
Gabriel Biriș, avocat specialist în fiscalitate: Cum putem noi să reducem analfabetismul funcțional de aproape 50% și nu facem nimic, ne tot alergăm așa în jurul cozii, venim cu măsuri care frizează ridicolul de 10 lei pentru părinte, pentru copil pe lună, în loc să facem lucruri care chiar contează.
Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au coborât luni la cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021, în condiţiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori şi îşi trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european, transmite Bloomberg.
Cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar şi cu 15%, ducând declinul înregistrat de la începutul anului până la 27%. Importatorii chinezi încearcă să direcţioneze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie şi martie, pe fondul preţurilor reduse şi stocurilor mari de pe piaţa chineză.
La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 3.49 p.m. cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând.
O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere, notează Agerpres.
Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămână, este foarte posibil să fie unul scurt şi insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe măsură ce cererea a fost ţinută sub control iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.
„Pentru moment nu se întrevede un sfârşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”, susţin analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S.
Programul Noua Casă, prin care pot fi achiziționate locuințe cu garanție de la stat și avans de doar 5%, se va lansa peste o săptămână. Anul trecut doar 90% din fonduri au fost epuizate. Semn că românii nu se mai înghesuie să își cumpere locuințe. Condițiile de creditare s-au înăsprit, iar oamenii trebuie să găsească o altă sursă de venit. Iar pentru un avans de doar 5%, apartamente de două camere se mai găsesc doar în zona periferică din București. 0 seconds of 2 minutes, 21 secondsVolume 90%
1,5 miliarde de lei pune statul la dispoziția românilor care vor să își cumpere o locuință în acest an prin programul Noua Casă.
Pentru locuințele de până în 70.000 de euro, cumpărătorul trebuie să achite un avans de minim 5%. Iar pentru locuințele care depășesc acest preț, dar nu mai scumpe de 140.000 de euro, avansul minim este de 15%.
Dumitru Nancu - director general Fondul Naţional de Garantare a Creditelor: Este pentru prima dată în cei 15 ani de activitate când programul Noua Casă începe în ianuarie. Iar dacă fondurile se vor epuiza la prima rectificare din luna august vom cere suplimentarea acestui plafon de garantare.
Puțin probabil să fie nevoie. Anul trecut doar 90% din fonduri au fost epuizate, deși dobânzile erau mai mici. Avansul de 5% rămâne în continuare principalul avantaj al programului Noua Casă. Însă oferta de locuințe sub 70.000 de euro este una restrânsă din cauza scumpirilor.
Comentarii articol (0)