Odată cu creșterea salariului minim la 3.000 de lei începând cu 1 ianuarie, avem în vigoare și un beneficiu fiscal de scutire de impozit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei din acest salariu, beneficiu care se acordă însă numai la contractele full-time. Măsura fiscală, dată prin OUG nr. 168/2022 se aplică obligatoriu ori de câte ori condițiile sale de acordare sunt cumulate.
Concret, actul normativ stabilește că în cazul salariaților care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
„a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului (care, de la 1 ianuarie, va crește la 3.000 de lei - n.red.), în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor astfel cum este definit la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei, inclusiv”.
Practic, asta înseamnă că beneficiul celor 200 de lei netaxabili se va aplica acolo unde nivelul salariului de bază brut este de 3.000, dar, cu tot cu alte sporuri și adaosuri (adică venitul brut) să nu depășească 4.000 de lei inclusiv.
În cazul muncii suplimentare, trebuie să reamintim că regula este compensarea acesteia cu timp liber corespunzător, sporul fiind excepția de la regulă. Prin urmare, dacă le oferă angajaților care au prestat ore suplimentare timp liber în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acestor ore suplimentare, angajatorul nu mai are de ce să-și pună problema că s-ar putea ajunge la pierderea beneficiului fiscal pentru cei 200 de lei, întrucât, cu tot cu eventuale alte adaousuri, venitul brut al angajatului ar depăși 4.000 de lei.
În schimb, dacă se acordă sporul pentru munca suplimentară, în funcție și de dimensiunea acestui spor, adică de cât de mult s-a lucrat suplimentar, cumulat cu eventualele adaosuri, se poate ajunge la pierderea beneficiului fiscal. Desigur, pierderea acestuia e doar pentru luna în curs, iar nu și pentru lunile viitoare.
Comentarii articol (0)