Veniturile profesorilor din meditații
Conform ghidului publicat de ANAF, veniturile obținute de profesori din meditații intră la categoria veniturilor din activități independente, astfel că aceștia au mai multe obligații legale de îndeplinit.
Înregistrarea și autorizarea activității. Persoanele fizice trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să obțină autorizarea funcționării, conform OUG 44/2008. De principiu, asta înseamnă să devină titulare de PFA.
Declararea și taxarea veniturilor. În mare, ideea e că profesorii trebuie să declare anual, la 25 mai, prin declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212), veniturile și taxele aferente - impozitul pe venit (cotă de 10%) și, dacă este cazul, contribuțiile pentru pensii (CAS - cotă de 25%) și sănătate (CASS - cotă de 10%). La 25 mai se definitivează situația și taxele pe anul anterior (dacă e cazul) și se estimează situația și taxele pe anul în curs. Plata taxelor se face până la data de 25 mai a anului următor de realizare a veniturilor.
După înregistrarea la Registrul Comerțului și autorizarea funcționării, profesorii trebuie să depună declarația unică la ANAF în 30 de zile de la începerea activității în timpul anului fiscal (dacă activitatea începe în decembrie, formularul 212 se depune până la 25 mai). Trebuie optat între determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit sau în sistem real (pe baza datelor din contabilitate - contabilitate în partidă simplă sau dublă).
Dacă venitul net se determină pe bază de norme de venit și în anul curent se înregistrează un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro, începând cu anul fiscal următor, contribuabilul trebuie să determine venit net anual în sistem real (această trecere se poate face opțional și ulterior alegerii inițiale pentru norme, dacă nu se depășește plafonul amintit). Dacă se optează pentru determinarea venitului net pe bază de norme de venit, este obligatorie completarea Registrului de evidenţă fiscală (numai în partea referitoare la venituri), dar nu există obligaţii privind evidenţa contabilă. În cazul determinării venitului net anual în sistem real, este obligatoriu și Registrul de evidenţă fiscală.
Referitor la contribuțiile sociale, CAS este datorată dacă se estimează pentru anul curent venituri din meditații de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. CASS este datorată dacă se estimează pentru anul curent venituri de cel puțin șase salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
În ghidul ANAF se arată că pentru veniturile din meditații nu se datorează TVA, dacă vorbim de meditațiile acordate în particular de cadre didactice din învățământul școlar, preuniversitar și universitar. Dacă meditațiile sunt acordate de alte persoane în afară de profesori, atunci acestea trebuie să obțină cod de TVA și să plătească taxa, în anumite condiții (obligațiile declarative sunt mai multe).
Folosirea casei de marcat. Dacă profesorii încasează integral sau parţial, cu numerar sau card, contravaloarea meditațiilor, aceștia au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Veniturile din activități de înfrumusețare
Veniturile din prestarea de activități de înfrumusețare/întreținere corporală sunt considerate, conform ghidului ANAF, tot venituri din activități independente.
Înregistrarea și autorizarea activității. La fel ca în cazul profesorilor, persoanele fizice trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să obțină autorizarea funcționării, conform OUG 44/2008. Asta înseamnă să devină titulare de PFA sau întreprindere individuală sau să înființeze o întreprindere familială. Se atenționează, însă, că poate fi nevoie și de autorizații, avize, licențe și altele asemenea, conform legislației speciale.
Declararea și taxarea veniturilor. La fel ca în cazul profesorilor, se declară anual, la 25 mai, prin declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212), veniturile și taxele aferente - impozitul pe venit (cotă de 10%) și, dacă este cazul, contribuțiile pentru pensii (CAS - cotă de 25%) și sănătate (CASS - cotă de 10%). La 25 mai se definitivează situația și taxele pe anul anterior (dacă e cazul) și se estimează situația și taxele pe anul în curs. Plata taxelor se face până la data de 25 mai a anului următor de realizare a veniturilor. Regulile care se aplică sunt la fel cu cele detaliate în cazul profesorilor - diferențele sunt că pentru veniturile frizerilor/coafezelor se datorează TVA, în anumite condiții, și există obligații declarative aferente, plus că în cazul întreprinderii familiale regulile sunt un pic diferite.
Folosirea casei de marcat. De asemenea, dacă încasează integral sau parţial, cu numerar sau card, contravaloarea serviciilor prestate, frizerii/coafezele au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.