ACCES GRATUIT
Vânzarea locuințelor și terenurilor obținute prin donație între rude sau soți e scutită de impozit
La înstrăinarea unui imobil sau teren, potrivit Codului fiscal, vânzătorul trebuie să plătească impozit, valoarea acestuia fiind stabilită în funcție de perioada în care a deținut proprietățile. Totuși, există și anumite cazuri în care nu se datorează impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare. De pildă, atunci când o proprietate imobiliară a fost obținută prin donație între rude sau soți.
Articolul continuă mai jos
Până la începutul anului, vânzătorul unei locuințe era scutit de plata impozitului dacă prețul de vânzare era de până la 450.000 de lei. Acest lucru s-a schimbat însă în vara anului trecut, iar de la începutul anului, în
Codul fiscal nu mai apare plafonul neimpozabil de 450.000 de lei, ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor.
Astfel, pentru că scutirea amintită
a fost eliminată, anul acesta, indiferent de prețul unei proprietăți, vânzătorul trebuie să plătească impozit pe venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor.
Pe de altă parte, Codul fiscal stabilește că există
situații în care nu se datorează impozit la transferul dreptului de proprietate asupra unei locuințe sau unui teren. Unul dintre aceste cazuri este
“dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți”.
Cu alte cuvinte, nu se plătește impozit pe venitul provenit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal în cazul în care dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude.
Rudele de gradul al treilea sunt străbunicii, strănepoții, nepoții de frate/ soră și unchii/ mătușile, cele de gradul al doilea - bunicii, nepoții sau frații/ surorile, iar cele de gradul întâi - părinții și copiii.
Când vine vorba despre valoarea impozitului, acum există
două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, calculate în funcție de perioada în care a fost deținută respectiva proprietate:
- 3% - pentru construcţiile de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;
- 1% - pentru imobilele amintite, deținute o perioadă mai mare de trei ani.
Citește mai mult despre
donatie,
donatii,
act de donatie,
drept de proprietate,
impozit,
impozit vanzare terenuri,
impozit vanzare case,
tranzactii imobiliare,
impozit tranzactii imobiliare,
impozitare tranzactii imobiliare,
transfer proprietati imobiliare
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (7)