„Din punctul nostru de vedere, conceptul de sediu fix / sediu permanent devine foarte important atunci când o companie decide să își extindă activitatea pe teritoriul altui stat. Mai exact, să aloce resurse pe teritoriul unui alt stat pentru a desfășura o activitate economică, dar în contextul în care el nu face acest lucru prin intermediul unei structuri clasice pe care o știm - în sensul în care să-și înființeze o filială în alt stat. Practic, conceptul de sediu fix / sediu permanent presupune o extindere a activității, dar în afara unei structuri dată de o filială. Este important de menționat faptul că acest concept funcționează în ambele sensuri. Mai exact, eu, ca firmă din România, ar trebui să îmi pun problema, dacă încep o activitate în alt stat, dacă aceasta generează un sediu fix / sediu permanent acolo, cât și din perspectiva unui nerezident - o extindere a activității în România poate fi de natură să creeze aceste implicații”, a precizat Cosmin Preda, Tax Manager la Viboal FindEx.
Așadar, orice plan de a derula afaceri pe teritoriul altui stat ar trebui să fie, în sine, un motiv suficient pentru a analiza dacă există riscul generării unui sediu fix și/sau permanent. De preferat, o asemenea analiză ar trebui făcută împreună cu un specialist din statul/ele vizat/e. „Practic, orice extindere de activitate în afara statului, ca regulă foarte simplă, ar trebui să fie ca un declanșator - OK, dacă eu aduc resurse pe teritoriul altui stat, fie ele umane, fie materiale, fie o combinație între ele, acesta ar trebui să fie ca un declanșator, ca să văd dacă am ceva de făcut”, a spus specialistul.
De ce este important să facem analiza înainte de a începe o colaborare cu o companie externă sau cât mai repede după demararea acesteia? Pentru că implicațiile fiscale pot să apară după câțiva ani buni, în urma controalelor fiscale, astfel că de cele mai multe ori vorbim de impuneri suplimentare semnificative.
„Nerealizarea unei analize complexe pe acest subiect, în cazul în care apare nevoia, sau realizarea unei analize insuficiente generează în practică implicații foarte mari. Pentru că, după cum știm, dacă noi începem o activitate, ea merge și, de principiu, o potențială problemă apare după trei - patru ani de când noi deja derulăm activitatea. Din păcate, nu există un sistem proactiv al instituțiilor statului, încât să mi se spună după șapte luni «Vezi că tu cam întreprizi o activitate care ar trebui impozitată. Vezi dacă e ceva de făcut acolo». De principiu, ajungem la problema asta după trei - patru ani, când nu se mai poate face nimic. Iar implicațiile fiscale sunt de sume destul de considerabile, atât ca impozite, cât și ca accesorii”, a subliniat Cosmin Preda.
Sediul fix este un concept ce ține de TVA, iar sediul permanent este un concept ce ține de impozitul pe profit. De principiu, sediul fix este relevant din perspectiva stabilirii locului prestării serviciilor și, automat, a statului în care se datorează TVA, iar sediul permanent - din perspectiva impozitării profiturilor.
Notă: ABC-ul sediilor fixe și permanente este o campanie informativă derulată de avocatnet.ro în contextul în care autoritățile fiscale pregătesc o amplă campanie de controale la companii. Vizate sunt, în primă fază, firmele din străinătate care, prin colaborările lor cu firme din România, generează aici sedii fixe și/sau permanente. Iar în faza a doua sunt vizate firmele din România care, prin colaborările lor cu firme străine, generează în străinătate sedii fixe și/sau permanente. Toate articolele scrise pe subiect pot fi urmărite, pe măsură ce sunt publicate, în secțiunea specială de aici.
Comentarii articol (0)