Inclusiv magazinele care transportă bunuri riscante cu vehiculele proprii (cele de dimensiuni mai mari) trebuie să dețină codul special (codul UIT) obținut în urma raportării în sistemul e-Transport, nu doar transportatorii rutieri. Măsura este prevăzută într-o lege oficializată joi.
Legea 233/2023 a fost publicată joi în Monitorul Oficial și intră în vigoare pe
23 iulie 2023. Practic, vorbim doar de o completare a definiției expresiei „identificare prin cod UIT” din Ordonanța e-Transport.
Astfel, identificarea prin cod UIT este definită ca
„deținerea și prezentarea codului UIT pe timpul transportului de către operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transportă cu vehicule care îi aparțin bunuri în nume propriu, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat”. Până acum, partea de citat care e scoasă în evidență nu exista în Ordonanța e-Transport.
Așa cum reiese din explicațiile aferente amendamentului, modificarea este necesară deoarece în practică există și situații în care bunurile riscante sunt transportate pe drumurile publice cu vehiculele proprii ale unui magazin, de exemplu, nu doar cu vehiculele transportatorilor specializați.
„Este necesară adoptarea prezentului amendament întrucât codul UIT trebuie deținut, pe lângă operatorii de transport rutier, și de către alți operatori economici (de exemplu, hipermarket-uri, magazine de tip cash&cary) care pot transporta, cu vehiculele pe care le dețin, bunuri în nume propriu care sunt încadrate a fi cu risc fiscal ridicat”, au lămurit parlamentarii.
Conform Ordonanței e-Transport (OUG 41/2022) și normelor sale, pentru bunurile riscante transportate pe căile rutiere
este obligatorie raportarea în e-Transport și obținerea codului UIT, care să poată fi prezentat în cazul unui control în trafic. Vizate de raportare sunt vehiculele rutiere care au o masă maximă tehnic admisibilă de
minimum 2,5 tone, dacă sunt încărcate cu bunuri riscante care au o masă brută totală
mai mare de 500 kg sau dacă au o valoare totală
mai mare de 10.000 de lei.
Lista produselor riscante ce se declară în e-Transport cuprinde: legume, plante, fructe, băuturi alcoolice, anumite materiale de construcții, îmbrăcăminte și încălțăminte, printre altele.
Sistemul este obligatoriu în prezent, astfel că cei ce nu fac raportări în e-Transport riscă, de la 1 ianuarie 2023, amenzi de până la 100.000 de lei.
Competențele de verificare și sancționare sunt la personalul Fiscului și al Vămilor, dar și la agenții și ofițerii de poliție din Poliția Română.
Comentarii articol (0)