Facilități directe
În privința impozitului pe profit (art. 25, alin. 4, lit. c), cheltuielile privind alimentele pentru care se iau măsuri de diminuare a risipei (și TVA-ul aferent) sunt considerate deductibile la calculul rezultatului fiscal. Mai precis, vorbim de cheltuieli deductibile în următoarele situații:
- alimentele destinate consumului uman, cu data-limită de consum aproape de expirare, dacă transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
- subprodusele de origine animală, nedestinate consumului uman, dacă eliminarea acestora este efectuată potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
- produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal, dacă direcționarea/dirijarea vizează transformarea acestora în compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.
Mai departe, rămânem în domeniul TVA-ului (art. 291, alin. 3, lit. a, p, q), însă ne referim la livrări pentru care se aplică o cotă redusă a taxei, de numai 5%, față de cota standard de 19%. Și această măsură încurajează în mod direct protejarea mediului înconjurător. Vorbim de livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste în format electronic și de livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute (dacă sunt destinate locuințelor și clădirilor autorităților publice centrale ori locale).
În domeniul impozitelor și taxe locale (art. 456, alin. 2, lit. h^1, m), Codul fiscal dispune că fiecare consiliu local poate hotărî să acorde o scutire sau o reducere pentru anumite clădiri. Concret, sunt indicate:
- locuințele noi sau reabilitate pentru care proprietarii execută, pe propria cheltuială, lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu;
- clădirile la care proprietarii au executat, pe propria cheltuială, lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice, pe baza procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenție recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanță energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic.
În fine, ar mai fi de amintit o facilitate de la impozitul pe veniturile persoanelor fizice (art. 62, lit. e, f): sunt neimpozabile atât veniturile realizate din valorificarea, prin centrele de colectare, a bunurilor mobile sub forma deșeurilor care fac obiectul programelor naționale finanțate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice, cât și veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deșeurilor din patrimoniul personal.
Facilități indirecte
Așa cum precizam mai sus, există și anumite facilități indirecte în Codul fiscal. Chiar dacă nu sunt gândite în mod special pentru protejarea mediului, ele pot fi folosite în acest scop.
La impozitul pe profit (art. 25, alin. 4, lit. i) scrie că firmele care fac sponsorizări către ONG-uri pot să scadă sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele: valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri sau valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.
La fel, la impozitul micro (art. 56, alin. 1^1) scrie că firmele care fac sponsorizări pentru susținerea ONG-urilor pot să scadă sumele aferente din impozitul micro până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul micro datorat pentru trimestrul în care s-au înregistrat cheltuielile respective.
În fine, la domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice (art. 78 - salarii, art. 101 - pensii și art. 123 - venituri independente) se prevede că există posibilitatea de a redirecționa către ONG-uri până la 3,5% din impozit.
Practic, în toate aceste cazuri, persoanele juridice și persoanele fizice pot direcționa sume către ONG-urile care activează în domeniul protejării mediului.
Comentarii articol (0)