ACCES GRATUIT
UPDATE: MAI: Obținerea mai rapidă a certificatelor de naștere, căsătorie sau deces va fi posibilă la nivel național până cel târziu în septembrie 2024
În vara lui 2022, legislația cu privire la actele de stare civilă a fost modificată, iar noile reguli ar fi trebuit să se aplice din 24 septembrie 2023. Însă Guvernul a decis, la începutul toamnei, să amâne termenul de aplicare a regulilor apărute în 2022 cu un an, respectiv până pe 24 septembrie 2024. Printre schimbările ce ar trebui să se aplice de anul viitor se numără și posibilitatea de a depune cererile privind actele civile la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie, cererile urmând să fie soluționate tot acolo, ceea ce va facilita obținerea actelor, dar și faptul că actele de naștere, de căsătorie și de deces nu se vor mai completa de mână, ci vor fi tipărite. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat recent că, în primă fază, eliberarea actelor de stare civilă potrivit noilor reguli va fi posibilă, în anumite condiții, printr-un proiect-pilot, până la sfârșitul anului, urmând ca acesta să fie extins la nivel național până cel mai târziu în 24 septembrie 2024.
Articolul continuă mai jos
Potrivit unui
comunicat recent al MAI,
"activitatea de stare civilă subscrisă evenimentelor de viață primare aferente unei persoane (naștere, căsătorie, divorț, deces ș.a.), va trece de la completarea olografă, la emiterea electronică, odată cu punerea în funcțiune a proiectului pilot Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC.Termenul preconizat pentru operaționalizarea proiectului-pilot în relația cu cetățeanul este finalul acestui an, urmând ca implementarea să se finalizeze, la nivel național, cel mai târziu la data de 24 septembrie 2024".
În primul rând,
OG nr. 38/2023, apărută pe 1 septembrie în Monitorul Oficial, vizează amânarea cu un an, mai precis, până pe
24 septembrie 2024, a termenului de aplicare a măsurilor cuprinse în
OG 26/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, apărută acum circa un an.
Practic, toate măsurile privind actele de stare civilă, respectiv
actele de naștere, de căsătorie și de deces, stabilite în vara lui 2022 se vor aplica la doi ani de la apariție.
De fapt, așa cum apare și în nota de fundamentare ce însoțește noua ordonanță, se reglementează acum
“prorogarea termenului de la care se asigură, la nivel național, infrastructura informatică necesară operaționalizării SIIEASC, de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024. Astfel sunt create premisele cadrului legal necesar operaționalizării proiectului SIIEASC, cu impact asupra soluționării cu celeritate a cererilor cetățenilor români și străini ale căror acte și fapte de stare civilă sunt înregistrate în România. În prezent, proiectul SIIEASC este în etapa de verificare a sistemului, astfel încât prorogarea termenului este necesară pentru deschiderea proiectului pilot și instruirea ofițerilor de stare civilă de la nivelul întregii țări, în sistem de «train the trainer»”.
La început de noiembrie, potrivit MAI, ofițerii de stare civilă sunt angrenați într-un stagiu de pregătire, trainingul fiind în desfășurare la nivelul Direcției Generale pentru Evidența Populației.
Indiferent care va fi termenul de aplicare, OG 26/2022 stabilește că
actele de stare civilă nu se vor mai completa de mână, ca acum, ci informatic și vor fi tipărite pe formularele dedicate. Prin actul normativ de față se mai stabilește și procedura de înregistrare a actelor şi faptelor de stare civilă atunci când, din cauza unor probleme tehnice, nu este posibilă completarea actelor în sistem informatic.
Totodată, se stabilește modalitatea în care, de la data la care SIIEASC devine funcțional,
se îndreaptă erorile constatate în actele de stare civilă și în mențiunile înscrise în cadrul procedurii de verificare și validare a acestora. Practic, se stabilește posibilitatea îndreptării erorilor atunci când ofițerul de stare civilă constată, în procesul de emitere a unui document, erori după generarea documentului electronic și până la intrarea acestuia în circuitul civil.
De asemenea, titularii actelor vor putea solicita datele înscrise în actele de stare civilă, precum și fotocopii ale înscrisurilor care au stat la baza întocmirii lor și înscrierii mențiunilor pe baza acestora, nu doar prin persoane împuternicite, ci și
prin intermediul avocaților (în baza împuternicirii avocaţiale).
Mai multe detalii privind modificările apărute în ultima perioadă în legătură cu actele de stare civilă pot fi
găsite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)