Măsurile sunt cuprinse la articolul V din Legea nr. 100/2024, care a apărut recent în Monitorul Oficial și care intră în vigoare în data de 21 aprilie 2024. Documentul prevede, printre alte măsuri, includerea unui regim de sancțiuni contravenționale în Legea voluntariatului (nr. 78/2014). Până acum, această lege din 2014 nu prevedea amenzi pentru încălcarea dispozițiilor sale.
În esență, apare o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei, însă care va putea fi plătită, în termen de 15 zile, la jumătate din minimul legal. Sancțiunea va putea fi aplicată de inspectorii de muncă pentru următoarele fapte:
- încheierea unui contract de voluntariat în scopul evitării încheierii unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor; această practică este interzisă actualmente de lege, sancțiunea fiind, însă, doar anulabilitatea contractului de voluntariat;
- neînregistrarea contractului de voluntariat în registrul de evidenţă a voluntarilor ţinut de organizaţia-gazdă;
- lipsa următoarelor clauze obligatorii din contractul de voluntariat:
-
datele de identificare ale părţilor contractante;
-
descrierea activităţilor pe care urmează să le presteze voluntarul;
-
timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat;
-
drepturile şi obligaţiile părţilor;
-
stabilirea cerinţelor profesionale, a abilităţilor sociale, a intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate - confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente;
-
condiţiile rezilierii contractului;
-
- neținerea evidenței voluntarilor, a duratei și a tipului activităţilor desfăşurate şi a evaluării voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite prin regulament intern.
Legea voluntariatului e destul de clară în privința interdicției de a încheia un contract de voluntariat pentru a masca un raport de muncă. Cu toate acestea, un caz ajuns în presă acum câțiva ani arăta că voluntariatul este folosit nelegal, pe perioade lungi, în spitalele din țară.
Legislația voluntariatului trasează reguli simple privind formula în care se pot desfășura aceste activități, cine poate încheia cu cine contractele de voluntariat, dar și faptul că voluntariatul nu ar trebui să fie un paravan pentru o muncă (nedeclarată) răsplătită financiar - fix opusul ideii de voluntariat, care presupune lipsa unei contraprestații.
Voluntariatul e definit ca participarea la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup.
Legea prevede obligatoriu ca activitatea de voluntariat să aibă la bază o înțelegere tripartită, în care intră nu doar beneficiarul și voluntarul, ci și organizația-gazdă care mijlocește activitatea aceasta de voluntariat („organizează și administrează activități de voluntariat"), iar contractul de voluntariat se încheie, de fapt, între voluntar și organizația-gazdă. Mai multe despre activitatea de voluntariat se găsesc în articolul de aici.
Comentarii articol (0)