Cu ocazia Zilei internaționale a voluntarului, celebrată pe 5 decembrie, vă prezentăm cele mai importante aspecte care țin de activitatea unui voluntar. Chiar dacă voluntariatul nu este plătit, cât timp activitatea prestată are la bază un contract de acest fel semnat, perioada petrecută astfel reprezintă experiență în muncă.
În primul rând, trebuie știut că întregul cadrul legislativ care reglementează activitatea de voluntariat este dat de
Legea 78/2014, iar la baza unei relații de voluntariat stă un contract semnat între voluntar și organizația-gazdă. Organizația-gazdă este definită ca fiind persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, ori
întreprinderea socială sau de inserție, care organizează și administrează activități de voluntariat.
De munca prestată de un voluntar nu poate beneficia direct o societate, ci doar prin intermediul unei organizații non-profit. Semnarea unui contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract de muncă sau a unuia de prestări servicii este interzisă și
amendabilă de către inspectorii de muncă.
Cum spuneam, voluntariatul nu se poate desfășura decât pe baza unui contract scris, iar obligația de a-l întocmi revine organizației-gazdă. Activitățile de voluntariat pot avea loc în domenii precum arta și cultura, sportul și recreerea, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială, după cum se menționează în Legea 78/2014.
Activitățile făcute ocazional, în afara unui contract specific, diferiților membri ai familiei, prietenilor sau vecinilor nu sunt recunoscute ca fiind voluntariat, în sensul Legii 78.
Deși activitatea de voluntariat nu se plătește, asta nu înseamnă că voluntar va "veni cu bani de acasă" pentru a-și presta activitatea. Organizația-gazdă trebuie să menționeze în contractul de voluntariat dacă suportă cheltuielile de hrană, cazare și transport pentru desfășurarea activității de voluntariat.
De asemenea, activitatea de voluntariat se prestează după o serie de reguli bine stabilite, respectiv pentru o anumită perioadă de timp, precum și doar pentru activitățile care au fost convenite între cele două părți, a căror detaliere ar trebui să se regăsească în fișa de voluntariat. În plus, trebuie știut că înainte de începerea efectivă a activității, contractul de voluntariat se înregistrează într-un registrul de evidență a voluntarilor care este ținut de organizația-gazdă.
Cadrul legislativ ce guvernează voluntariatul nu stabilește, în mod expres, o limită minimă privind vârsta voluntarului, însă este stipulat că
"voluntarul este orice persoană fizică (...) care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației din domeniul muncii", ceea ce înseamnă că cel mai tânăr voluntar poate avea 15 ani, dacă are acordul părinților, sau 16 ani, fără a fi necesar acordul părinților. În privința limitei superioare de vârstă, aceasta ține de forța de muncă a fiecăruia.
Înainte de prestarea activității și după semnarea contractului, un voluntar trebuie să fie instruit cu privire la desfășurarea activității, cu respectarea
prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Toate instructajele SSM primite de voluntar trebuie să se regăsească în fișa de protecție a acestuia.
După finalizarea contractului de voluntariat, însă fiind posibil și pe perioada derulării activității,
organizația-gazdă eliberează, la cerere, un certificat de voluntariat, la care se anexează un raport de activitate. Acest certificat conține datele de identificare ale organizației-gazdă și numele reprezentantului legal, numărul de înregistrare și data emiterii certificatului și ale contractului de voluntariat, datele de identificare ale voluntarului, perioada și numărul de ore prestate, dar și numele coordonatorului voluntarilor.
Activitatea de voluntariat este considerată
experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, atâta vreme cât a fost prestată în urma unui contract specific, dar
nu și vechime în muncă. Astfel, oricât de lungi ar fi fost perioadele în care au prestat voluntariat, persoanele fizice trebuie să știe că ele nu sunt asimilate stagiului de cotizare la sistemul public de pensii.
Notă: A existat
o propunere legislativă prin care se dorea că activitatea de voluntariat să fie asimilată stagiului de cotizare, însă ea a fost respinsă definitiv în octombrie 2021.
Comentarii articol (0)