Acesta produce efecte începând cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2023. Însă entităţile care au ales un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic aplică noile prevederi începând cu primele situaţii financiare anuale încheiate la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2024.
Iată ce noutăți a introdus MF:
1. La regulile generale de evaluare, ordinul vine cu precizări suplimentare referitoare la costurile îndatorării atribuibile activelor cu ciclu lung de fabricație. Reglementările stabilesc că capitalizarea costurilor îndatorării trebuie să înceteze când se realizează cea mai mare parte a activităților necesare pentru pregătirea activului cu ciclu lung de fabricație, în vederea utilizării prestabilite sau a vânzării acestuia. Aici se precizează, în mod suplimentar, că un activ este pregătit pentru utilizarea sa prestabilită atunci când construirea fizică a activului este terminată, chiar dacă unele lucrări administrative de rutină pot continua. Iar dacă mai sunt de făcut doar modificări minore, cum ar fi decorarea interioară a unei clădiri conform specificaţiilor cumpărătorului sau utilizatorului, atunci se consideră că a fost încheiată cea mai mare parte a activităţilor. În plus, scrie și că entităţile care au inclus în valoarea activelor cu ciclu lung de fabricaţie costuri ale îndatorării prezintă informaţii corespunzătoare în notele explicative la situaţiile financiare.
2. La regulile generale de evaluare, apar clarificări noi privind data începerii capitalizării costurilor îndatorării. Mai precis, se prevede că data începerii capitalizării costurilor îndatorării, ca parte a costului unui activ cu ciclu lung de producţie, este data la care entitatea îndeplineşte pentru prima dată toate condiţiile următoare: suportă cheltuielile pentru activul respectiv; suportă costurile îndatorării; întreprinde activităţile necesare pentru pregătirea activului în vederea utilizării sale prestabilite. Mai departe, se precizează, de asemenea, că:
- o entitate suportă cheltuieli pentru un activ cu ciclu lung de fabricaţie doar atunci când acele cheltuieli au generat plăţi în numerar, transferuri de alte active sau asumarea unor datorii purtătoare de dobândă;
- activităţile necesare pregătirii activului pentru utilizarea sa prestabilită nu cuprind numai construirea fizică a activului. Ele includ lucrările tehnice şi administrative anterioare începerii construcţiei fizice (cum ar fi activităţile asociate cu obţinerea avizelor anterioare începerii construcţiei fizice). Totuşi, asemenea activităţi exclud deţinerea unui activ atunci când nu are loc nicio activitate care să modifice starea activului (de exemplu, costurile îndatorării suportate în cursul amenajării terenului sunt capitalizate în perioada în care se desfăşoară activităţile legate de amenajare. În schimb, costurile îndatorării suportate în perioada în care un teren dobândit în scopul construirii de clădiri este deţinut fără a fi supus unor activităţi asociate de amenajare nu sunt acceptate pentru capitalizare).
4. Referitor la evaluarea inițială a imobilizărilor corporale, apare o completare la exemplele de costuri care se fac în legătură cu construirea unei imobilizări corporale, direct atribuibile acesteia - la cheltuielile de proiectare şi pentru obţinerea autorizaţiilor se precizează că sunt necesare documentele justificative care atestă efectuarea lor în legătură cu activul în cauză.
5. Se introduc, în planul de conturi general, următoarele conturi:
- 6121 - cheltuieli cu redevențele;
- 6122 - cheltuieli cu locațiile de gestiune;
- 6123 - cheltuieli cu chiriile;
- 616 - cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuală. Referitor la funcțiunea sa, se prevede că cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor aferente drepturilor de proprietate intelectuală care nu îndeplinesc condițiile de recunoaștere ca activ. În debitul contului se înregistrează sumele reprezentând cheltuielile aferente drepturilor de proprietate intelectuală (401, 408);
- 617 - cheltuieli de management. Referitor la funcțiunea sa, se prevede că cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor de management. În debitul contului se înregistrează sumele reprezentând cheltuielile de management (401, 408);
- 618 - cheltuieli de consultanță. Referitor la funcțiunea sa, se prevede că cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor de consultanță, aferente perioadei curente. În debitul contului se înregistrează sumele reprezentând cheltuielile de consultanță (401, 408).
Comentarii articol (0)