„Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi de plată prevăzut la art. 41 (din Codul fiscal - n. red.), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente beneficiază de o bonificaţie în cotă de 3% asupra impozitului datorat”, scrie în document, însă cu precizarea că facilitatea s-ar acorda numai în următoarele condiții:
- în anul precedent, contribuabilii au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente;
- la începutul anului, contribuabilii nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat;
- contribuabilii utilizează bonificaţia de 3% exclusiv pentru realizarea de investiţii, prevăzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, în: Grupa 1 - Construcţii; Grupa 2 - Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii sau pentru susţinerea învăţământului profesional-dual.
Procedura de aplicare a facilității ar urma să fie stabilită prin normele Codului fiscal.
Conform inițiatorilor, stimularea plății la termen, în fiecare trimestru, a impozitelor pe afaceri ar asigura venituri constante la bugetul de stat și, pe termen lung, conformarea voluntară a companiilor.
„Codul fiscal a prevăzut, pentru scurte perioade, bonificații pentru contribuabilii persoane juridice. Acestea au fost cuprinse între 5% și 10% și s-au acordat, în special, pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale. Impactul bugetar al acestui tip de măsură a fost pozitiv, ajutând la consolidarea veniturilor fiscale pentru anii în care s-a aplicat. (...)
În condițiile în care mediul economic reacționează favorabil la stimulente și bonificații fiscale, iar o parte importantă a operatorilor economici din România fac eforturi semnificative pentru a se încadra în termenele legale de plată a obligațiilor fiscale, este firesc ca toți contribuabilii care nu înregistrează obligații fiscale restante și și-au plătit obligațiile fiscale la termen în anul anterior să fie stimulați să continue să aibă o conformare fiscală ridicată”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.
O facilitate de acest tip a fost aplicată, de exemplu, în perioada pandemiei de coronavirus, companiile fiind stimulate să-și achite trimestrial, la termen, impozitul micro și impozitul pe profit.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.