CFR cumpără trenuri noi pentru prima dată în ultimii 20 de ani
Autoritatea pentru Reformă Feroviară a finalizat, luni, procedura de evaluare tehnică şi financiară a ofertei înaintate de operatorul feroviar CFR Călători în cadrul primei proceduri din România de licitare a unui contract de serviciu public în domeniul transportului feroviar de călători.
Serviciile din acest prim contract vor acoperi rute magistrale electrificate din sudul şi centrul ţării, contribuind la îmbunătăţirea serviciilor feroviare ce deservesc Constanţa, Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Alba Iulia, Deva, Arad, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Reşiţa (prin nodul Caransebeş), Timişoara şi Târgu Jiu, se arată într-o postare a ARF, pe pagina sa de Facebook.
"Demersul are o dublă importanţă: marchează începutul oficial al tranziţiei către o piaţă a serviciilor publice feroviare de călători gestionată integral prin proceduri competitive, în linie cu reglementările naţionale şi europene în domeniu; s-a stabilit operatorul primelor trenuri noi ale României, achiziţionate în ultimii 20 de ani, ceea ce va permite exploatarea adecvată chiar din prima zi. Compensaţia preliminată iniţială de 43,25 lei/tren-km ţine cont de activităţile prestate de operator în vederea introducerii pe reţeaua românească a acestor trenuri, gradul de încărcare iniţial mai redus şi cerinţele de asigurare a calităţii stabilite în documentaţia de licitaţie. La fiecare 6 luni se va face o evaluare pentru stabilirea valorii corecte. Compensaţia este verificată în baza unui mecanism european pentru evitarea compensării în exces, sumele care depăşesc costurile eligibile fiind recuperate de statul român", notează ARF.
Marii producători de ţigarete, inclusiv British American Tobacco, au început să vândă dispozitive de încălzire („heat sticks” - nr.) care utilizează substanţe infuzate cu nicotină precum ceaiul de rooibos, pentru a contracara viitorul embargou ce urmează a fi introdus de UE privind produsele din tutun încălzit aromatizate, transmite Reuters.
Chiar dacă dispozitivele de încălzire reprezintă o nouă modalitate de a inhala tutunul, experţii în sănătate avertizează că siguranţa lor nu este clară.
Aşa-numitele dispozitive „heat-not-burn” care conţin tutun sunt produse de mai mulţi ani, în încercarea de a evita chimicalele toxice care sunt eliberate în procesul de ardere. Aceste dispozitive au ajutat la contracararea scăderii cererii pentru ţigările tradiţionale, pe fondul creşterii conştientizării riscurilor la adresa sănătăţii şi taxarea ridicată de pe unele pieţe.
Grupul British American Tobacco (BAT) a decis să meargă un pas mai departe, lansând o versiune a stick-urilor care conţin ceai de rooibos infuzat cu nicotină în loc de tutun pe nouă pieţe europene, inclusiv Germania şi Grecia. Compania are de gând să lanseze acest produs pe piaţa mondială.
Încasările Guvernului, mai mici cu 23 de miliarde de lei decât au fost estimate la începutul anului
Potrivit unui document obținut în exclusivitate de Digi24, în fiecare lună, statul a colectat mult mai puțin decât a estimat când a făcut bugetul. Astfel că, pentru anul 2023, sumele colectate de către ANAF și Autoritatea Vamală vor fi, la final de an, mai mici cu aproape 23 de miliarde de lei.
În construcția bugetului pentru anul acesta, Ministerul de Finanțe, condus atunci de Adrian Câciu, a setat obiectivele de încasare la un nivel foarte ridicat. Din această cauză, încasările din fiecare lună au fost sub estimări. Cea mai mare diferență fiind înregistrată în luna martie, de aproape 6 miliarde de lei.
În luna ianuarie, încasările au fost cu aproximativ 1,8 miliarde de lei mai mici, în februarie aproape 3 miliarde de lei, în aprilie peste un milliard de lei.
Estimările au fost proaste încă de la început din cauza faptului că prognoza de inflație a fost greșită. Astfel, odată ce inflația a încetinit mai rapid, încasările estimate din consum au fost mult mai mici.
Comentarii articol (0)