Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.119 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii a fost înregistrată recent la Senat și ar aduce, practic, în discuție o modificare ce a mai fost făcută pe cod acum ceva timp, prin ordonanță, dar pe care tot Parlamentul a eliminat-o apoi.
Concret, inițiatorii acestei propuneri vor modificarea alin. (2) al art. 119 din Codul muncii pentru a permite angajatorilor microîntreprinderi (maximum nouă salariați, conform legii) să țină evidența orelor de muncă în condiții stabilite prin acord scris cu salariații. Acest lucru ar aduce beneficii atât angajatorilor, prin reducerea sarcinilor administrative, cât și angajaților, prin flexibilitatea suplimentară în ceea ce privește organizarea timpului de muncă, susțin cei care semnează propunerea.
Articolul 119 din Codul Muncii impune angajatorului obligația de a ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu specificarea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru. În 2018, Legea 88 a introdus o schimbare pentru salariații mobili și cei care lucrează de acasă. Angajatorii acestora puteau, de atunci, ține evidența orelor de muncă în condiții stabilite prin acord scris cu salariații, adaptat la activitatea specifică a acestora. Această modificare a avut un impact pozitiv asupra atât angajatorilor, cât și salariaților, demonstrând eficiența sa, spun semnatarii propunerii de față.
În 2021, Guvernul României a încercat să extindă această flexibilitate și la nivelul salariaților microîntreprinderilor, prin OUG nr. 37/2021. Cu toate acestea, chestiunea pontajului în condițiile stabilite prin acord între microîntreprindere și angajat a fost abrogată ulterior.
Stabilirea prin acord a condițiilor de realizare a evidenței timpului de lucru nu permite părților să deroge de la obligația angajatorului de a ține în mod efectiv pontajul, așa cum explica pentru avocatnet.ro un expert la momentul OUG 37. Discuția rămâne valabilă și dacă propunerea de față ajunge să modifice Codul muncii.
Încălcarea acestei obligaţii se sancţionează, conform Codul muncii, cu amendă de la 1.500 până la 3.000 lei. În plus, lipsa evidenţei orelor lucrate poate aduce dezavantaje angajatorului în cazul unui conflict de muncă cu unul dintre salariaţi.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie dezbătută și supusă la vot în Parlament, votul decisiv avându-l Camera Deputaților. Dacă propunerea este adoptată, ea mai trebuie promulgată și de președintele statului.
Comentarii articol (0)