A. Începem discuția cu voucherele de vacanță, deoarece legiuitorul a decis anul trecut să le modifice regimul de taxare, cu aplicare începând de anul acesta. Legea nr. 296/2023 a stabilit impunerea cu 10% CASS a voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor. Până acum, voucherelor de vacanță li s-a aplicat doar impozitul de 10%, nu și contribuțiile sociale obligatorii.
Desigur, avem și un plafon la care ne raportăm când discutăm de tratament fiscal preferențial, respectiv contravaloarea a maximum şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal - 19.800 de lei. Limita e prevăzută de OUG nr. 8/2009, care continuă să reprezinte reglementarea aplicabilă voucherelor de vacanță atât în cazul bugetarilor, cât și în cazul celor ce lucrează la privat, deși în limite diferite.
Ca să vorbim de voucherele de vacanță trebuie să ne raportăm la actul normativ corect. Deși avem din 2018 o nouă lege a biletelor de valoare, unde un capitol întreg e dedicat voucherelor de vacanță, Guvernul a tot amânat aplicarea capitolului respectiv. Mai exact, Legea nr. 165/2018 se va aplica strict în ceea ce privește voucherele de vacanță abia din 2027.
Atenție! Aceeași OG din 2009 ne spune că angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai beneficiază de prima de vacanță în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010. Totodată, scutirea de taxe salariale pentru decontarea serviciilor turistice nu se va aplica, începând din ianuarie 2024, în situațiile în care angajații beneficiază și de vouchere de vacanță. Vorbim de o clarificare adusă de Legea 296/2023, însă pe care specialiștii o subliniaseră demult în practică. De ce? Pentru că ambele beneficii au un regim fiscal preferențial și au, în esență, același scop, astfel că ar exista riscul ca autoritățile să ceară ulterior taxe suplimentare. Acum însă interdicția cumulării celor două beneficii fiscale este expresă.
Avantaj: voucherele de vacanță nu se includ în calcul pentru plafonul global de beneficii de 33%.
Cel mai mare dezavantaj al voucherelor de vacanță este pentru angajații care vor să facă vacanțe în străinătate - voucherele se pot folosi exclusiv la noi.
B. Angajatorul poate să acopere contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora. Acoperirea acestor cheltuieli e o a doua variantă prin care companiile își pot susține financiar angajații să plece în vacanțe.
O precizare adusă de OUG nr. 115/2023: „Sumele reprezentând contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, în condiţiile alin. (41) lit. d), se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul, respectiv venituri aferente lunii în care sunt acordate, în situaţia în care nu există obligaţia prezentării unor documente justificative”. Cu alte cuvinte, nu e necesară aducerea
Regimul fiscal al opțiunii: venitul e netaxabil atâta timp cât se încadrează (plafon anual) în cuantumul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului (7.567 lei actualmente); în plus, trebuie să se încadreze și în plafonul global de 33% din salariul de bază, alături de alte cheltuieli.
Pentru decontarea acestor sume de bani este necesară, desigur, reglementarea unor condiții - fie în contractul individual de muncă, fie în regulamentul intern.
Avantaj: angajatul își poate face vacanța oriunde, sunt acoprite și cheltuielile pentru membrii de familie.
Util: Aspecte de luat în calcul dacă angajatul pleacă cu mașina firmei în vacanță
C. Primele de vacanță pot fi oferite în ce cuantum dorește angajatorul, întrucât aici nu există niciun regim fiscal preferențial, banii fiind tratați întocmai ca salariul - impozit și contribuții. Trebuie ținut cont de restricția din OG 8/2009, unde se spune că în același an fiscal nu se pot da și primă, și vouchere. Pentru angajatorii care devin brusc darnici, primele de vacanță sunt cel mai la îndemână pentru că nu trebuie să se formalizeze prea tare la acordarea acestor bani, cum e în cazul voucherelor, iar angajații nu trebuie să strângă documente ca să aducă firmei pentru a deconta contravaloarea cheltuielilor de vacanță.