În legislație există o serie de indemnizații de concediu medical care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) - mai exact, se plătesc de către angajator, urmând ca acesta apoi să ceară decontarea la CNAS pentru toate zilele de medical. Este vorba de concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, cele pentru risc maternal, concediul de maternitate (sarcină și lăuzie) și concediile pentru carantină și izolare.
OUG 158 prevede că salariații care au un stagiu de asigurare de minimum șase luni pot solicita concediul medical și indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Vorbim aici de o noutate, pentru că vârsta maximă a copilului a fost ridicată anul trecut de la 7 la 12 ani. În cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani. Iar pentru aceste afecțiuni grave avem o listă stabilită în normele de aplicare ale ordonanței concediilor medicale. Concediul poate fi luat inclusiv pentru însoțirea copilului la tratament în alt stat, dar și pentru o banală răceală a copilului. Așa cum redacția noastră explica, în urmă cu doi ani, certificatul medical pentru îngrijirea copilului primește un cod de indemnizație 09, prin care nu se face diferență între tipurile de afecțiuni pe care le are copilul.
Maternitatea: OUG nr. 158/2005 stabilește că asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate. Indemnizația aferentă acestui tip de concediu medical este 85% din baza de calcul, iar ea trebuie plătită de angajator doar dacă este îndeplinit criteriul stagiului de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Un alt concediu medical ce se plătește de angajator și apoi e decontat integral din FNUASS este cel pentru riscul maternal. Cuantumul indemnizației este de 75% din baza de calcul și se acordă fără stagiu de asigurare. Durata maximă a concediului medical pentru risc maternal este de 120 de zile, ce poate fi acordat în integrime sau pe bucăți de perioade, de către medicul de familie sau de medicul specialist, conform prevederilor OUG 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă. Scopul concediului de risc maternal este de a asigura un nivel de protecție optim salariatei gravide sau fătului, în cazul în care această protecție nu poate fi asigurată de către angajator, în special din cauza specificului activității desfășurate sau din alte motive.