„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 34 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliţiei locale nu trebuie să se facă în acelaşi cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului”, a concluzionat Înalta Curte într-un recurs în interesul legii (Decizia nr. 1/2024).
Art. 34 din Legea poliției locale prevede că drepturile salariale ale personalului poliției locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al primarului general al municipiului București.
„Pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale «Administrație» din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale, din instituțiile și serviciile publice de interes local și județean din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz, în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților”, prevede Legea salarizării bugetarilor, ordonatorul de credite fiind cel care stabilește salariile lunare, cu respectarea altor prevederi relevante din această lege.
Nu știm încă motivele judecătorilor, dar știm cum s-a ajuns la formularea acestui RIL. Cu privire la această chestiune de drept s-au conturat în practică două opinii:
- pe de o parte, cei care au considerat că egalizarea drepturilor salariale între cele două categorii de personal nu este justificată, deoarece art. 34 din Legea politiei locale se referă doar la modalitatea în care se stabilesc drepturile salariale ale personalului poliției locale, iar nu și la faptul că salariile lor ar fi în exact același cuantum cu cele ale personalului din aparatul de specialitate al primarului; pe de o parte, e trecută cu vederea, astfel, specificitatea muncii fiecărei categorii;
- pe de altă parte, hotărârile de consiliu local, prin care au fost stabilite drepturile salariale ale poliției locale, au încălcat art. 34 din Legea politiei locale, pentru că drepturile salariale astfel stabilite au fost mai mici decât drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului; astfel, anumite instanțe au admis acțiunile în instanță ale reclamanților și au obligat autoritățile să acorde polițiștilor locali salarii la nivelul personalului din aparatul de specialitate al primarului, considerând că art. 34 din Legea poliției locale obligă la această egalizare a drepturilor salariale.
Comentarii articol (0)