ACCES PREMIUM
De ce premium?
Spețe din controalele fiscale
Scutirea de taxe pentru decontarea serviciilor turistice, anulată de ANAF la un angajator care n-avea acte justificative
În raportul cu controalele fiscale terminate în noiembrie 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a prezentat cazul unui angajator care n-a aplicat corect scutirea de taxe salariale pentru decontarea serviciilor turistice pentru angajații săi.
Articolul continuă mai jos
Așa cum reiese din
raportul ANAF,
„societatea verificată nu a realizat plata unor servicii turistice, ci a efectuat plata către angajați a unor sume de bani fără a deține facturi, documente, contracte încheiate în nume propriu, pentru a justifica sumele înregistrate cu titlu de cheltuieli.”Practic, firma inspectată fiscal pentru perioada mai 2018 - decembrie 2021, care activa pe codul CAEN 3522 (distribuția combustibililor gazoși prin conducte),
a aplicat greșit scutirea de taxe pentru decontarea serviciilor turistice. Prin urmare, inspectorii ANAF au impus suplimentar taxele salariale pentru banii acordați salariaților fără a avea documente justificative.
„Societatea verificată avea obligația de a calcula, reține și declara taxele datorate pentru plățile efectuate către angajați în scopul achiziționării de către aceștia a biletelor de odihnă și tratament, reprezentând avantaje de natură salarială. Organele de inspecție fiscală au stabilit contravaloarea biletelor de odihnă și tratament, achitate de societate în baza facturilor emise pe numele angajaților, ca fiind avantaj de natură salarială pentru care aceasta avea obligația de a calcula, declara și achita impozit pe veniturile din salarii și contribuțiile sociale aferente”, este explicat în raportul ANAF.
În esență, angajatorul trebuia să dea bani salariaților
în sistem decont, după ce aceștia prezentau, de exemplu, facturi pentru serviciile turistice pe care le-au plătit inițial din banii proprii. Evident, scutirea s-ar fi aplicat în limitele legale.
Decontarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora este prevăzută de Codul fiscal. Dacă angajatorul face această decontare
în limita anuală (pe salariat) a unui câștig salarial mediu brut, atunci nu se datorează la stat impozit pe venit și contribuții pentru pensii, sănătate și muncă.
Această facilitate fiscală
nu se aplică, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024, în cazurile în care salariații
beneficiază și de vouchere de vacanță. Pentru voucherele de vacanță, angajatorii trebuie să achite, din ianuarie 2024, impozit pe venit și contribuția la sănătate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.