Ce se întâmplă dacă, totuși, e necesară munca în aceste zile? Codul muncii spune că nu e posibilă acordarea liberelor în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.
Totodată, prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Angajaților din astfel de unități li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100%.
Discutăm, în principal, despre:
- de unde reiese că aceste zile trebuie și plătite;
- aspectele pe care angajatorii ar trebui să le prevadă în contracte;
- „negocierea” pentru mutarea liberelor în alte zile.
Merită să citești:
- Din 2024, salariații au dreptul la cinci libere legale în luna ianuarie
- Propunere respinsă la Senat: Interdicția de a mai stabili libere legale fără compensații pentru angajatorii din privat și decontarea sporurilor pe care aceștia trebuie să le plătească
- Liberele legale care pică în weekend ar putea fi luate în zilele lucrătoare care urmează acestora
Oricât am discuta despre litera legii, practica ne oferă tot timpul exemple de situații la limita sa. În scopul de a înțelege cât mai bine cum se aplică legea în situații concrete, ne-am propus să plecăm de la poveștile oamenilor. Dacă vrei să ne povestești despre ce se petrece la locul de muncă ori cu angajații tăi, ne poți scrie la adresa realitati_hr@avocatnet.ro și împreună cu specialiști vom încerca să oferim o perspectivă juridică asupra situației respective. |
Comentarii articol (0)