Ca o regulă generală, persoanele care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din drepturi de proprietate intelectuală determinate în sistem real au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit (în 2024, termenul se amână automat pentru 27 mai).
Impozitul anual datorat se stabileşte de contribuabili în declaraţia unică pentru veniturile realizate în anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil. Termenul de plată a impozitului este de până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor.
1. Veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă
Important de reținut este faptul că persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală datorează impozit pe venit, impozitul fiind final.
Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuală cuprinde atât sumele încasate în cursul anului, cât și echivalentul în lei al veniturilor în natură. Evaluarea veniturilor în natură se face la prețul pieței sau la prețul stabilit prin expertiză tehnică, la locul și la data primirii acestora.
Un aspect important constă în faptul că venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se determină de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce o evidență contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
În cheltuielile forfetare se includ, printre altele, contribuțiile sociale datorate, comisioanele, sume care revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de venituri drept plată a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de către aceștia din urmă către titularii de drepturi.
Plătitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuală au obligația de a calcula, de a reține și de a vira în cursul anului fiscal impozitul datorat de contribuabili. Astfel, impozitul datorat se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net. Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Important de reținut este faptul că persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli și pentru care impozitul se reține la sursă nu au obligații declarative.
2. Opțiunea de a stabili venitul net anual în sistem real pe baza datelor din contabilitate
Persoanele fizice care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real.
Opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației unice și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor expirării perioadei de doi ani.
Opțiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declarației unice cu informații privind determinarea venitului net anual în sistem real și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Obligațiile declarative și regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activități independente determinate în sistem real.
În conformitate cu reglementările art. 120 și art. 122 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, impuse în sistem real, au obligația declarării atât a venitului estimat, cât și a venitului realizat. În cazul veniturilor de această natură, contribuabilii au obligația estimării obligațiilor datorate în anul de impunere, prin completarea Capitolului II din declarația unică, precum și definitivarea acestor obligații, în anul următor celui de impunere, prin completarea Capitolului I din aceeași declarație.
3. Contribuțiile sociale obligatorii pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală
Potrivit Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, se modifică baza de calcul al contribuțiilor sociale. Astfel, baza de calcul al contribuției la pensii (CAS) pentru anul 2023, în cazul persoanelor care obțin inclusiv venituri din drepturi de proprietate intelectuală, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară.
- nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.